Gå direkt till textinnehållet

Can Dündar stämmer turkisk diplomat för förtal

Journalisten Can Dündar stämmer Kaan Esener, Turkiets representant i Europarådet, för förtal. Reportrar utan gränser ställer sig bakom stämningen.

Can Dündar, tidigare chefredaktör för dagstidningen Cumhuriyet, befinner sig i självpåtagen exil i Tyskland efter att han dömts i turkisk domstol för att ha röjt statshemligheter. 2018 begärde Turkiet honom utlämnad från Tyskland.

2016 mottog han Publicistklubbens yttrandefrihetspris i Kulturhuset i Stockholm.

Nu stämmer Can Dündar Turkiets permanenta representant i Europarådet Kaan Esener för förtal i en domstol i Strasbourg, Frankrike.

Annons Annons

Esener ska under ett möte i Europarådets demokratiforum i november ha protesterat mot Can Dündars närvaro. Han påstod att Dündar var ”kriminell” och ”en flykting från rättvisan” som tillskansat sig statshemligheter och spridit dem ”på uppdrag av en kultledare, i syfte att skada den turkiska nationens och den turkiska statens intressen”.

”Can Dündar har inte gjort något annat än att utöva sitt yrke, att delge information. Hans artiklar har varit ett viktigt bidrag till den offentliga debatten i ett ämne som har stort allmänintresse, nämligen den turkiska regeringens utrikespolitik”, säger Can Dündars advokat Benoît Huet i ett uttalande.

Reportrar utan gränser ställer sig bakom stämningsansökan.

Fler avsnitt
Fler videos