Gå direkt till textinnehållet

”Borde titta på distributionen i stället”

13 redaktionella tjänster ska bort när Sydsvenskan/HD bantar igen. Fackklubben är kritisk och menar att det är dags för ledningen att börja titta på andra stora kostnader när man behöver spara.

Tidigare i dag skrev Journalisten att det står klart att 13 redaktionella tjänster ska bort från tidningarna. Hedvig Juhasz Toth är ordförande för journalistklubben på Helsingborgs Dagblad. Hon menar att det är för tidigt att säga hur det här påverkar redaktionerna eftersom förhandlingarna med ledningen startar först om två veckor. 

– Jag gissar att det bör bli procentuellt rättvist, de är ju fler i Malmö än vad vi är i Helsingborg. Men det beror också på var man tittar. Om man vill dra ned på specifika avdelningar eller mer generellt, säger hon.

Är det här ett dråpslag?
– Rent spontant känns det inte så. Jag trodde att vi skulle få vänta ett halvår till på nästa neddragning, men det är tyvärr så att många går och väntar på en neddragning per år nuförtiden. Jag tror folk räknar allt mer på hur många år till de klarar sig?

Hur påverkar det här produkten ni ska göra?
– Det är svårt att säga eftersom vi ännu inte vet vilka avdelningar som berörs. Vi från klubben kan upprepa som ett mantra att vi inte kan göra en bra tidning med färre människor, men det har vi sagt i tio år nu, och arbetsgivaren verkar inte bry sig om det. För dem är det lönekostnaderna som måste ner i stället för att de tittar på andra kostnader.

Vad tycker ni de borde göra i stället?
– Hela dagstidningsbranschen lider av produktionskostnaderna och distributionskostnaderna som ökar snabbt och snart är större än lönekostnaderna. Än så länge ser jag inga bevis på att ledningen försökt göra något åt den situationen, där finns det massor av pengar att tjäna.

Räknar ni med några uppsägningar?
– Jag kan inte säga så mycket om det eftersom vi inte vet hur många som tycker det här är droppen och vill sluta självmant.

Ledningen har sagt att det inte blir några avgångsvederlag denna gång. Hur ser ni på det?
– Vi får se. Jag är inte säker på att man inte kan förhandla sig till en eller några månader extra.

Journalisten söker VD Pontus Bodelsson.

Fler avsnitt
Fler videos