Gå direkt till textinnehållet

Borås Tidning är Årets redaktion

Dagens Nyheter vann helhetspriset i Årets dagstidning och Magda Gad Årets ljud & bild. Se hela listan.

På onsdagseftermiddagen delade TU – Medier i Sverige ut priserna i tävlingen Årets dagstidning 2020.

Årets dagstidning är Dagens Nyheter, där ”allting tycks gå på räls”.

”Vi befinner oss i en allvarlig samhällskris och då behövs god journalistik mer än någonsin. Därför tar vi till oss detta pris med extra stor värme, även om denna tid inte riktigt lämpar sig för jubel och firande”, säger DNs chefredaktör Peter Wolodarski till Dagens Nyheter.

Annons Annons

Årets redaktion är Borås Tidning, som vinner tack vare sitt fokus på lokal demokrati.

– Det stärker vårt självförtroende och visar att vi jobbar på rätt sätt och med rätt saker. Vi vågar låta viktiga jobb ta tid och vi vågar ta plats i samhället. Det här visar att vi tar vårt uppdrag på allvar och att vi har en viktig roll i Sjuhärad, säger chefredaktör Stefan Eklund till BT.

Han misstänker också att tidningens satsning på klimatjournalistik kan ha bidragit till vinsten.

Se alla vinnare och motiveringarna nedan.
 

Läs mer: Journalistens reportage från mars i år om Borås Tidnings satsning på miljöjournalistik – Lokalt och globalt när BT granskar klimatpolitiken.

 

Vinnare av Årets dagstidning 2020

Årets dagstidning – helhetspriset
Vinnare
: Dagens Nyheter
Motivering: Med såväl journalistisk ambition, innovativa grepp och en lönsam affär tycks allting gå som på räls just nu för vinnaren av Årets Dagstidning Helhetspriset: Dagens Nyheter!
Övriga nominerade: Svenska Dagbladet, Kristianstadsbladet.

Årets redaktion
Vinnare
: Borås Tidning
Motivering: Med lokal och digital samhällsjournalistik som uttalade ledstjärnor har den vinnande redaktionens genomslag blivit stort – långt utanför det egna täckningsområdet. Genom att granska såväl lokala partistrukturer, maffiaorganisationer och kriminalfall har redaktionen både påverkat politiken och drivit upp de digitala prenumerationerna. Ett tydligt fokus på lokal demokrati gör Borås Tidning till Årets Redaktion.
Övriga nominerade: Bandypuls (Mittmedia), GT

Årets ljud & bild
Vinnare
: Magda Gad, Expressen, med reportaget ”Talibanerna inifrån”
Motivering: Uthållighet och mod, kännetecknar årets vinnare, liksom en särpräglad förmåga att skildra de svåraste av miljöer. I unika videoreportage får vi komma nära både vanliga människor och ledargestalter i den vardag som finns även i ett krigsdrabbat land. Och vi får veta hur krigsherrar gör för att roffa åt sig av bistånd som skulle gått till civila. Årets Ljud & Bild är Magda Gad, Expressen, med reportaget ”Talibanerna inifrån”.
Övriga nominerade: Aftonbladet – 200 sekunder, Aftonbladet – Dödade kvinnor

Årets kampanj
Vinnare: Schibsted Brand Studio och Renault – När staden tystnar
Motivering: Årets vinnare har på ett mycket lyckat sätt skapat en kampanj som på ett relevant sätt tar fokus på nutiden, samtidigt som den bygger för framtiden. Med en impact på 600 000 svenskar som läst, lyssnat och tittat samt en mycket nöjd kund i Renault är det bara att gratulera Schibsted Brand Studio och När staden tystnar för att ha skapat en kampanj med många vinnare.
Övriga nominerade: Dagens Nyheter – EU-valkampanjen, Aftonbladet/Schibsted Brand Studio, SMS – Kavli

Årets affär
Vinnare
: DI Akademi
Motivering: Genom att smart utnyttja sitt trovärdiga varumärke och sin access till rätt målgrupp har man lyckats ta en lönsam position i en utmanande bransch. Det är inspirerande att ett tydligt fokus och konsekvent marknadsföring ger tydliga resultat redan på kort sikt. Grattis till DI Akademi för att ni vågat samt gjort det konsekvent och med hög kvalitet.
Övriga nominerade: Bandypuls (Mittmedia), Upsala Nya Tidning – Nativeaffären

Årets idé
Vinnare: Sydsvenskan/HD – Calpal
Motivering: Nätet är glupande oändligt, men läsarnas intresse är begränsat. Det har årets vinnare tagit fasta på, och utvecklat ett unikt redaktionellt verktyg som kan säga stopp. Vinnaren av Årets Idé är Sydsvenskan/HD – Calpal.
Övriga nominerade: United Robots, Dagens Nyheter – DN-tåget

Årets förnyare
Vinnare
: Mattias Wallström, Mittmedia
Motivering: För att envist och med starkt kommersiellt sinne ha drivit på en vinnande förnyelse av ett område där publiken helst vill att allt ska vara som det alltid varit. Årets Förnyare är Mattias Wallström, Mittmedia.
Övriga nominerade: Ebba Bonde, Svenska Dagbladet, Frida Söderlund, Aftonbladet

Fler avsnitt
Fler videos