Bonus till Bonnieranställda irriterar frilansar

17 februari, 2017

Samtliga anställda på Bonnier News får en bonus på 3 000 kronor eftersom företaget går med vinst. Gratifikationen har retat upp frilansarna eftersom exempelvis Sydsvenskan inte har höjt sina arvoden på två år och inte ger extra betalt för dubbelpublicering.

Senaste resultatet visar att Bonnier News, där bland annat Dagens Industri, GT, Kvällsposten, Expressen, Dagens Nyheter och HD-Sydsvenskan ingår, gjorde en vinst på 291 miljoner kronor 2016. Det är något lägre än resultatet året innan som låg på 363 miljoner kronor.

Trots det visar Bonnier sin uppskattning till de anställda genom att ge dem 3 000 kronor i bonus på marslönen.

De som frilansar för Bonnier News missunnar inte de anställda en bonus, men påpekar att exempelvis Sydsvenskan inte har höjt arvodet för de som frilansar för kulturredaktionen på två år och att frilansar inte får extra betalt för att en artikel publiceras både i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

– Vi frilansar har så här långt förgäves drivit krav på ersättning vid dubbelpublicering. Vi har hela tiden fått höra att det inte finns några pengar till det, säger Åsa Ohlsson, ordförande i Frilans Syd.

Bonnier News vinst förklaras med ökade digitala annonsintäkter och digitala läsarintäkter samt att man har minskat på kostnaderna för tryck och distribution. DN har över 85 000 digitala prenumeranter och DI 17 000.

Taggar: Bonnier news

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies