Gå direkt till textinnehållet

Bonnier News vill samla in kameror till ukrainska journalister

Med hjälp av utrustning från svenska mediehus hoppas Bonnier News kunna fortsätta stötta ukrainska journalister som rapporterar om kriget med bristfälliga resurser. ”Vi har fått en lista över journalister som behöver hjälp”, säger Joanna Krawczyk på den polska morgontidningen Gazeta Wyborcza som samordnar aktionen tillsammans med Bonnier.

Journalisten har tidigare berättat hur flera miljoner kronor hittills har samlats in i Sverige för att skydda journalister och stödja den oberoende journalistiken i Ukraina.

Så sent som i förra veckan fraktades bland annat hjälmar, skyddsvästar, första hjälpen-väskor och powerbanks ned till Polen av Bonnier News säkerhetschef Crister Ohlsson. I Polen hjälper den polska morgontidningen Gazeta Wyborcza till med distributionen in i Ukraina.

Utrustningen kom från Schibsted, Sveriges Television, Reportrar utan gränser och Bonnier News-tidningarna.

Nu ska Bonnier News samordna en ny insamling, där alla kan bidra, förhoppningen är att också få fram kameror den här gången.

– Vi fick i går, på söndagseftermiddagen, ett nödrop från Ukrainas organisation för lokaltidningar om ett skriande behov av kameror och tv-kameror. Därför försöker vi nu samla in utrustning som svenska medier och fotografer kanske inte använder eller som kanske inte uppgraderats till de system som redaktionerna använder här, säger Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News.

– Jag har stor förståelse för att det kanske inte finns stora mängder teknik som kan avvaras så här, men om vi bara skulle få någon eller några kameror från respektive medium så blir det faktiskt en hel del när medie-Sverige hjälps åt, fortsätter han.

Joanna Krawczyk på Gazeta Wyborcza samordnar aktionen och ser till att de svenska hjälpinsatserna når Ukraina.

Hon berättar för Journalisten att den senaste svenska hjälpsändningen skeppades de cirka 40 milen till Lviv i i fredags, med hjälp av en konvoj från Reportrar utan gränser (RSF).

– Majoriteten av utrustningen ska gå till lokala journalister i de östra och södra delarna av landet. Vi har fått en lista över journalister som behöver hjälp via våra partners Association of Independent Regional Publishers och det ukrainska journalistförbundet, säger Joanna Krawczyk.

Hur påverar kriget polska journalister?
– Vi lever i två olika verkligheter just nu. I jobbet handlar det om att försöka rapportera om kriget som det ser ut. Vi har också egna journalister inne i Ukraina och samarbetar med kollegor i grannlandet. Den andra verkligheten, som vanliga polska medborgare, betyder att vi också är involverade i att stödja flyktingarna som kommer. Det har kommit minst 1,5 miljoner människor till Polen, vilket påverkar alla. I princip alla familjer i Polen hjälper till på olika sätt att stötta flyktingarna. Vi hade nyligen 40 flyktingar som bodde i tidningshuset och vi är redo att ta emot fler vad det lider. Jag har också flyktingar i mitt eget hem just nu, även om det bara är för några dagar, säger Joanna Krawczyk.

Fler videos
Fler avsnitt