Gå direkt till textinnehållet

Svenska donationer strömmar in till Ukrainas journalister

Flera miljoner kronor har hittills samlats in i Sverige för att skydda journalister och stödja den oberoende journalistiken i Ukraina.

Reportrar utan gränser i Sverige har på en och en halv vecka fått in 1,4 miljoner kronor till sin insamling för köp av skottsäkra västar, hjälmar, skyddsglasögon, satellittelefoner och förstahjälpenutrustning till journalister i Ukraina. Det är både privata gåvor och företagsgåvor som strömmat in.

Två av givarna är Sveriges Tidskrifter, som skänkt 20 000 kronor, och Bonnier News, som skänkt 200 000 kronor. Bonnier News har skänkt totalt en miljon kronor till ukrainska medieaktörer.

Även Tidningsutgivarna har skänkt en miljon kronor till stöd för Ukrainas journalister, via polska Gazeta Wyborca Foundation, samt en mindre donation till den ukrainska systerorganisationen UAPP. Intresseorganisationen Utgivarna har skänkt 22 000 kronor till den ukrainska engelskspråkiga tidningen Kyiv Independent, som hittills fått in över 15 miljoner kronor i internationella gåvor via Gofundme.

Annons Annons

Journalistförbundet startade en insamling till de två ukrainska journalistförbunden NUJU och IMTUU i onsdags och har på fem dagar fått in 92 370 kronor. Pengarna ska kunna användas till skyddsutrustning, powerbanks och kommunikationsutrustning.

– På tisdagen kommer Bonnier News att skicka en bil till Polen med bland annat hjälmar, skottsäkra västar, första hjälpen-kit, power banks och annat från våra tidningar. Men här finns också bland annat västar från bland annat Reportrar utan gränser, säger Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News.

Fler avsnitt
Fler videos