Gå direkt till textinnehållet

Bildt och Winberg möttes i TV-soffan Rapport bjöd in till gräl om missförstånd

Rapport tussade ihop Carl Bildt och Margareta Winberg till ett gräl om ingenting. Flera andra redaktioner tog upp icke-konflikten.— Nu när valrörelsen börjar blir det extra viktigt att stå emot sån här infantilisering, säger Anders Jonsson, reporter på Ekot.

Rapport tussade ihop Carl Bildt och Margareta Winberg till ett gräl om ingenting. Flera andra redaktioner tog upp icke-konflikten.

— Nu när valrörelsen börjar blir det extra viktigt att stå emot sån här infantilisering, säger Anders Jonsson, reporter på Ekot.

I våras kom en forskarrapport som visar att arbetslösheten kostar 150 miljarder om året. I Rapport fick Carl Bildt frågan:

Annons Annons

—Det är dyrare att låta folk gå arbetslösa än att ge dem jobb inom offentlig sektor. Vore det då inte en klok politik att ge dessa människor arbete?

Bild svarade: —De ska inte ha terapijobb, de ska ha riktiga jobb.

Enligt arbetsmarknadsminister Margareta Winberg menade Carl Bildt att de som arbetar inom offentlig sektor utför terapijobb. Men för var och en som sett inslaget borde det stå klart att det inte alls var vad Bildt menade.

Winbergs pressekreterare hörde av sig till flera redaktioner och Winberg bjöds in till Rapport följande morgon för att debattera mot Bildt. Detta trots att Rapport ansåg att Winberg, medvetet eller omedvetet, hade missförstått Carl Bildt.

— Hon hade nog fått anstränga sig ordentligt för att tolka Bildts uttalande på det sätt hon gjorde, säger Torbjörn Herminge, redaktör för Rapport.

Resultatet blev ett tio minuter långt gräl mellan Margareta Winberg och Carl Bildt. Gång på gång sa Bildt att Winberg missförstått honom och att han inte alls tycker att offentliganställda gör terapijobb.

Alltså en debatt om ett ord som missförståtts. I och för sig underhållande eftersom båda politikerna sa åt varandra att hålla tyst men något informationsvärde fanns knappast.

Grälet fick två sidor i Expressen och även TT gick ut med en lång text. I Dagens Nyheter förklarade Birger Schlaug att Bildts tal om terapijobb visade på fullständig inkompetens.

Varför sa ni inte åt Winbergs pressekreterare när redaktionen kontaktades att Winberg hade missförstått Carl Bildt? Då hade ju debatten kunnat undvikas.

— Jag tror att vi gjorde det, men jag är övertygad om att Winberg hade klart för sig att hon gjort en feltolkning, svarar Torbjörn Herminge på Rapport.

— Men jag tänkte att det säkert var flera inom den offentliga sektorn som missförstått saken och blivit upprörda. Därför var det viktigt att reda ut det hela.

Vad gav egentligen debatten?

— Det är intressant att se politiker på den här nivån debattera även om allt bygger på ett missförstånd, anser Torbjörn Herminge. Dessutom kanske Winberg har en poäng när hon säger att Carl Bildt har fel syn på den offentliga sektorn.

Även Ekoredaktionen kontaktades av politiker som ville skälla på Bildt. Men Ekot släppte inte fram dem.

— Det kan vara svårt att stå emot när alla andra hakar på. Men upplåter medierna sin arena åt sånt här då fullgör de inte sitt uppdrag, anser Anders Jonsson, politisk reporter på Ekot.

— Dilemmat var att grälet var underhållande. Inför valet ökar mediernas benägenhet att ställa upp på olika konflikter men börjar man släppa efter för en politiker måste man ge plats även nästa gång.

Fler avsnitt
Fler videos