Gå direkt till textinnehållet

Bilder mot fotoförbud

Fotografer uppmanas skicka bilder till justitiedepartementet som protest mot förslaget om fotoförbud.

I och med det nya lagförslaget kring fotoförbud som justitiedepartementet presenterat startar Mia Karlsvärd, vice ordförande i Pressfotografernas klubb, och Pelle Kronestedt, ordförande i Svenska fotografers förbund, idag en kampanj där de uppmanar fotografer att agera och ta chansen att påverka lagförslaget medan det fortfarande går.

– Vi vill uppmana alla Sveriges fotografer att skicka in fotografier till justitiedepartementet och ställa frågan om bilden är okej eller inte, utifrån det nya lagförslaget sett, säger Mia Karlsvärd.

– Det nya lagförslaget kommer ju markant att påverka fotografers vardag. Inte bara pressfotografer utan även fritids- och dokumentärfotografer. Det är viktigt att vi ställer frågan till justitiedepartementet, hur lagen kommer att påverka vår vardag.

Annons Annons

Idag klockan 16.00 presenteras vinnarna av Årets bild i Norrköpings gamla industrilokaler och Mia Karlsvärd påpekar att det bland de nominerade bidragen säkert finns en hel del fotografier som är tveksamma utifrån det nya lagförslaget. Årets tävling slog återigen rekord med 4633 inskickade bilder inklusive bildspel som tävlar i de 14 olika klasserna. Samtliga vinnarbilder sammanställs sedvanligt i en bok och denna kommer att skickas till justitiedepartementet.

Mer information om kampanjen kommer under dagen att hittas på PFK och SFFs hemsidor. Intresserade får dock ha överseende med att webbsidan ännu inte uppdaterats, då de har mycket att göra med Årets bild.

Mejladressen dit PFK och SFF uppmanar fotograferna att sända sina fotografier och ställa fråga är:  registrator@justice.ministry.se.

– Vi ser gärna att man samtidigt sänder oss en kopia på mejlet, säger Mia Karlsvärd.

Fler avsnitt
Fler videos