Gå direkt till textinnehållet

Bestraffade visselblåsare prisas

Den medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes och vårdbiträdet Stine Christophersen får ta emot utmärkelsen Årets Visselpipa 2021, som delas ut av Transparency International Sverige.

Ingrid Leirnes skrev en insändare i Norran och larmade om att personal gick till jobbet trots förkylningssymptom på vårdcentralen i Bureå där hon arbetade. För att ha nyttjat sin yttrandefrihet blev hon utskälld och omplacerad av Region Västerbotten, vilket avslöjades av Uppdrag granskning i SVT.

Stine Christophersen försökte slå larm och stoppa coronasmittan på Sabbatsbergsbyns äldreboende som drivs av Attendo. När hon inte fick gehör internt vände hon sig till Expressen, varpå hon fick en utskällning och en erinran, vilket avslöjades av Ekot och P1 Dokumentär, Sveriges Radio.

Nu utses de till Årets Visselpipor 2021 av Transparency International Sverige.

Annons Annons

Motiveringen lyder:

”Utmärkelsen Årets Visselpipa 2021 går till Ingrid Leirnes och Stine Christophersen som, i sina respektive roller som medicinsk sekreterare och vårdbiträde, har visat prov på stort civilkurage och mod genom att avslöja allvarliga missförhållanden i vården. Båda pristagarna utsattes för repressalier när de – efter upprepade försök att uppmärksamma respektive arbetsgivare på brister i patientsäkerheten under Covid-19-pandemin – valde att offentligt kritisera sina arbetsplatser.

Trots det höga personliga pris de båda pristagarna har fått betala för sina insatser har detta inte hindrat dem från att driva frågan vidare och stå upp för rätten till en god och säker vård för alla – liksom för den för demokratin viktiga meddelarfriheten.”
 

Läs mer: Journalistens intervju med SR-reportern Johanna Sjövall, som gjorde dokumentären Det illojala vårdbiträdet: ”Jag har aldrig fått så många reaktioner.”

Fler avsnitt
Fler videos