Gå direkt till textinnehållet

Bemanningsklubb läggs ned i protest

Journalistsektionen på Mittmedias interna bemanningsföretag Mittmedia Kompetens har lagt ned verksamheten i protest mot att arbetsgivaren vägrar förhandla i lokala frågor och genomföra lokala lönerevisioner. Sektionsstyrelsen varnar för att den fackliga verksamheten på hela Mittmedia håller på att urholkas.

På onsdagen beslutade journalistsektionen på Mittmedia Kompetens (MMK) att lägga ned verksamheten under ett extra årsmöte. Formellt är sektionen ”vilande” men det fackliga arbetet kommer bara att återupptas om arbetsgivaren går med på att börja förhandla lokalt med MMK-sektionens representanter.

Sektionen är en del av journalistklubben på Mittmedia, som i övrigt består av sektioner för de som är anställda på traditionellt sätt på de olika tidningarna i koncernen.

I underlaget för beslutet, som Journalisten har tagit del av, framgå att bemanningssektionen nekats av arbetsgivaren att förhandla i lokala frågor. I stället vill arbetsgivaren endast förhandla med de lokala sektionerna inom Mittmedia. De bemanningsanställda stängs därmed ute från insyn och inflytande på sina egna arbetsplatser, och får inte vara med och förhandla bland annat scheman och tjänstetillsättningar.

”Sådana här förändringar påverkar våra dagliga arbetsvillkor ofta lika mycket som de är anställda i Mittmedia AB”, anser sektionsstyrelsen.

– Majoriteten av de bemanningsanställda är fast placerade på arbetsplatser, där de nu alltså inte har rätt till medbestämmande via facket. Om det är medvetet eller omedvetet från arbetsgivaren vet jag inte. Allt jag kan säga är att detta är effekten av att Mittmedia valt att använda sitt interna bemanningsföretag på detta sätt, säger Sofia Lindh, ledamot i MMKs sektionsstyrelse.

Att arbetsgivaren vägrar att förhandla med de bemanningsanställdas sektion har lett till att förtroendevalda gett upp och lämnat sina uppdrag. I januari valdes sju personer in i MMKs sektionsstyrelse. Nu är bara två kvar. Flera av dem som har slutat har gjort det eftersom det inte känts meningsfullt.

– När man inte har något reellt inflytande samtidigt som man har en stressad arbetssituation tar det emot att engagera sig fackligt, säger Sofia Lindh.

Flera bemanningsanställda befarar att det på sikt kommer att bli en omöjlig situation för hela journalistklubben om arbetsgivaren vägrar att förhandla med MMK i lokala frågor. 

Enligt sektionens beräkningar finns det nu arbetsplatser i Mittmedia där nästan hälften av medarbetarna är bemanningsanställda, bland annat på de fyra redaktionerna i Hälsingland.

– I Ljusdal var under en period majoriteten av journalisterna bemanningsanställda. Allt pekar på att det kommer att bli så på fler redaktioner i Mittmedia, säger Sofia Lindh.

Eftersom nästan alla nyanställningar sker i bemanningsbolaget i stället för i mediebolaget resulterar det i att de lokala sektionerna får allt färre medlemmar och att de lokala förhandlingarna berör en krympande del av de anställda. På sikt innebär det att det lokala fackliga arbetet kommer att kollapsa om förhandlingsordningen inte förändras.

”Resultatet blir att hela facket är på väg att försvagas och urholkas”, skriver sektionsstyrelsen i underlaget till beslutet att lägga ned verksamheten.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt