Gå direkt till textinnehållet

”Beethoven massakreras på synthesizer”

Europadagen firas till minne av Schumandeklarationen den 9 maj 1950, fröet till EU. I år är det också startskottet för EUs framtidskonferens. Blir det mer bevakning av EU nu?

– Här i Bryssel firas Europadagen vanligtvis med flagghissning och någon massakrerar stackars Beethovens Ode till glädjen på en synthesizer, säger Teresa Küchler, Svenska Dagbladets medarbetare i Bryssel. 

I år uppmärksammas dagen bland annant med olika webbinarier.

– Ärligt talat, framtidskonferensen är EU-parlamentets bebis. Varken kommissionen eller ministerrådet är lika begeistrade över tanken på att försöka komma överens om till exempel en gemensam utrikespolitik för hela EU. Men det verkar finnas en ambition att verkligen nå ut till medborgarna med denna konferens. Om de lyckas nå fru Pettersson i Trelleborg, señora Gomez i Cadiz och madame Dupont i Lyon då tror jag att det här kan vara en jättenyttig exercis. Brysselbubblan måste sträcka sig utanför sin egen jäkla navel nån gång. 

Annons Annons

– Men risken är att det blir som många gånger tidigare – rundabordssamtal med statsvetarstudenter på Europalinjen i Maastricht, eller näringslivstoppar, eller Greenpeaceaktivister som andas politik när de vaknar på morgonen. Då kommer nog den här konferensen att gå obemärkt förbi.

Europaparlamentets kontor i Sverige har en öppen konferens med flera punkter, bland annat om demokratins utveckling.

Fler avsnitt
Fler videos