Gå direkt till textinnehållet

Baksi vittnade mot Lindstedt

Idag fortsatte rättegången mot Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt. Journalisten och debattören Kurdo Baksi var kallad som vittne av åklagaren.

Som Journalisten rapporterat åtalas Anna Lindstedt för brott mot rikets säkerhet. Enligt åklagaren har ex-ambassadören överträtt sina befogenheter i sitt agerande kring fallet med den i Kina fängslade svenska förläggaren Gui Minhai.

Den påstått brottsliga gärningen ägde rum den 24 och 25 januari 2019 under möten i en lounge på hotell Sheraton i Stockholm, med Gui Minhais dotter Angela Gui, Anna Lindstedt och flera kinesiska affärsmän på plats.

Anna Lindstedt har kallat åtalet mot henne ”Kafkalikt” och uppgett att direktiven från UD kring Gui Minhais fall stundtals varit otydliga.

Annons Annons

”Jag är åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt och har inte förhandlat. Än mindre med främmande makt. Däremot har jag ansträngt mig för att en svensk medborgare skulle friges. Det känns mycket märkligt att under sådana premisser vara åtalad för brott mot Sverige”, sade Lindstedt igår till DN.

Journalisten och författaren Kurdo Baksi närvarade också vid mötena på Sheraton. Idag vittnade han i rättegången, kallad av åklagarsidan.

– Jag vittnade om vad jag såg och upplevde på plats. Och om min besvikelse över att ambassadören inte ställde upp för Angela Gui när hon hotades till tystnad.

Kurdo Baksi beskrev i rätten att han inte ville lämna Angela Gui ensam med de två kinesiska affärsmännen, som han kallade ”vargar”. Försvarsadvokaten ville veta vad han menade med det.

– Angela hade aldrig träffat dem tidigare. Jag var orolig att de skulle lägga gift i hennes mat eller vin, orolig för hennes liv.

Till Journalisten säger Kurdo Baksi att mötet på Sheraton var ”egendomligt”, och att han uppfattade affärsmännen som ”lakejer för det kinesiska kommunistpartiet med det enda syftet att tysta ner Angela Gui”.

Rättegången avslutas på torsdag kväll.

– Jag ser fram emot domen, säger Kurdo Baksi.

Fler avsnitt
Fler videos