FOTO: Helena Giertta

Åklagaren: Ambassadören bröt mot strategin rörande Gui Minhai

5 juni, 2020

Gui Minhai Idag, 5 juni, startade rättegången mot tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt för brott mot rikets säkerhet. Hon åtalas för att ha överträtt sina befogenheter när det gäller fallet med den i Kina fängslade svenska förläggaren Gui Minhai. ”Det är som en agentfilm” kommenterade Mikael Holmström på plats under rättegången.

Första dagen är det åklagaren Henrik Olins dag. Han lägger fram sin sakframställan där grunden i åtalet mot Anna Lindstedt rör egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Detta i en diplomatisk angelägenhet som rörde en svensk medborgare, utan att hon hade de befogenheterna. Egenmäktighet vid förhandling med främmande makt är ett brott mot rikets säkerhet och kan leda till två års fängelse. Det är 200 år sedan brottsrubriceringen användes senast.

”Vi kommer utan någon som helst tvekan att visa att hon agerade utanför ramen för sin behörighet”, sade åklagaren.

Dessutom ska åklagaren visa att affärsmännen John Meewella och hans chef Kevin Liu, som går under många namn, företrätt Kinas intressen.

Gui Minhai fördes den 17 oktober 2015 bort från sitt semesterhem i Thailand och till Kina. Den svenske bokförläggaren bodde i Hongkong.

”Kina har haft en aggressiv linje i detta konsulära ärende”, konstaterade åklagaren.

Det påstått brottsliga gärningen ägde rum 24-25 januari 2019 under möten i en lounge på hotell Sheraton i Stockholm.

Sedan gripandet har dottern Angela Gui arbetat för att få sin far fri. Till sin hjälp har hon ofta haft journalisten och författaren Kurdo Baksi, som var med på mötet i Sheraton och också satt med på rättegången idag.

– Jag är glad att rättegången nu äntligen blir av. Jag har tänkt mycket på detta och önskar förstås att Gui Minhai själv skulle kunna vara här.

– Hela frågan handlar om yttrandefrihet. Vi har en svensk ambassadör som medvetet eller omedvetet blundar när en svensk medborgare, Angela Gui, hotas med yttrandefrihetsförbud, säger Kurdo Baksi. Hon har också utsatt oss båda två för fara.

Kurdo Baksi på rättegången. Foto: Helena Giertta.

Kurdo Baksi spelar också en roll som vittne under rättegången. Bland annat ska han berätta om den middag som affärsmännen Kevin Liu hade samtidigt med två sällskap på en restaurang – en med bland andra Angela Gui och en med personer från kinesiska ambassaden.

– En ambassadör borde kolla upp vilka hon träffar och umgås med, tycker han.

Rättegången väcker stort intresse och de flesta stora medier var på plats. Den kommer att pågå flera veckor och en extradag är utsatt till den 29 juni. En stor del av rättegången kommer att ske bakom lyckta dörrar.

Gui Minhai

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies