Gå direkt till textinnehållet

Avslöjande som inte förändrar

Det avslöjande som SRs Bo Göran Bodin och Daniel Velasco nominerats till Stora Journalistpriset för, kommer inte att leda till någon konkret förbättring. Det tror inte de själva i alla fall.- Det man kan hoppas på är en viss upprättelse för familjen, säger de. 

Exakt samma farliga grepp som gjorde att Osmo Vallo dog, användes också i fallet Johan. Trots att det varnas för greppet och trots att det inte lärs ut på polisskolorna.

Det är en av anledningarna till att Daniel Velasques och Bo Göran Bodin inte tror på någon förändring.

– När man ser hur utredningen gått till, att det tog ett halvår för dem att ens börja utreda poliserna, så förstår man att det kan hända igen.

Annons Annons

Däremot hoppas de att avslöjande om hur Johan dog ska hjälpa familjen.

De tävlar i klassen Årets avslöjande mot Uppdrag Gransknings avslöjande om mutorna i Göteborg som gjordes av Jan Josefsson och Nils Hansson, Uppdrag gransknings reportage Den andra våldtäkten av Hasse Johansson och Nicke Nordmark om nätmobben i Bjästa.

I klassen årets förnyare tävlar bland annat SVT och SR med Valpejl.

-Vår förhoppning är att detta kan öppna för datatbasjouranslitstik i Sverige, säger Helena Begtsson, SVT, Victoria Gaunitz, SR, och Kristofer Sjöholm, SVT.

I klassen tävlar också Lena Sundström, TV4, för Dom kallar oss rasister och Alexandra Hernadi, Kristian Lindquist och Tobias Olsson, SvD, för Realtid. 

I klassen Årets berättare kan Maud Nycander på SVTs dokumentärredaktion vinna med Sluten avdelning, 

– Det är jättekul att vara nominerad, men jag har aldrig identifierat mig som journalist. Jag är fotograf, säger hon.

I samma klass tävlar Thella Johnsson, P3 Dokumentär för Sunday Bloody Sunday och Michael Winiarski, DN för sin rapportering från Haiti. 

Fler avsnitt
Fler videos