Återupprätta oberoendet
En dom har fallit. En reporter är friad och om inte justitiekanslern vill något annat, kan AB-journalisten nu börja bygga upp det nödvändiga förtroendet för sitt yrkesutövande igen. Det kan ta tid, men är samtidigt ett utmärkt utgångsläge – få av oss har gjort så viktiga lärdomar så tidigt i våra karriärer.För Aftonbladet handlar det också om att visa att man lärt sig något. Chefredaktör Anders Gerdin har redan tidigare visat upp en tilltalande ödmjuk sida och också uttryckligen sagt att man från ledningens sida skulle agerat annorlunda om nazisthistorien rullats upp i dag.
En dom har fallit. En reporter är friad och om inte justitiekanslern vill något annat, kan AB-journalisten nu börja bygga upp det nödvändiga förtroendet för sitt yrkesutövande igen. Det kan ta tid, men är samtidigt ett utmärkt utgångsläge – få av oss har gjort så viktiga lärdomar så tidigt i våra karriärer.
För Aftonbladet handlar det också om att visa att man lärt sig något. Chefredaktör Anders Gerdin har redan tidigare visat upp en tilltalande ödmjuk sida och också uttryckligen sagt att man från ledningens sida skulle agerat annorlunda om nazisthistorien rullats upp i dag.
Det är bra, och dessutom säkert helt nödvändigt för att återskapa läsarnas tilltro till Aftonbladet. Den förtroendeliga som publicerades förra veckan utföll inte till tidningens fördel, endast 29 procent hade mycket eller ganska stort förtroende för Aftonbladet, medan fler angav motsatsen.
Motsvarande allvarliga obalans gäller med all sannolikhet tabloider i allmänhet.
”Ska man nöja sig med budbärarens roll och enbart förmedla
händelser och information som mottagarna därefter har att tolka?”
En annan viktig fråga i affärens bakvatten är naturligtvis den om journalistrollen och mediernas uppdrag. Ska man nöja sig med budbärarens roll och enbart förmedla händelser och information som mottagarna därefter har att tolka? Eller ska medierna ta en mer aktiv del i opinionsskapande och händelseutveckling?
Den klassiskt liberala ideologin ligger närmare det första alternativet, men utvecklingen kan nog tveklöst sägas gå mot det senare. Det finns många exempel på journalistik som driver frågor eller till och med skapar situationer som sedan blir till huvudsaker i mediebevakningen.
Och att Aftonbladet i högsta grad varit medaktör i det här fallet är klarlagt. Hovrätten slår i domen fast ”att det får anses att han (reportern, min anm.) objektivt medverkat till tillkomsten av bilderna i den meningen att de sannolikt inte skulle ha tagits om journalisten inte hade kommit i kontakt med ynglingarna”.
Vidareutvecklar vi den rollen är vi inne på vägar som vänder upp och ner på det ideal som hittills varit ledstjärna för de allra flesta inom branschen; den oberoende och fria journalistiken.
Nej, låt AB-affären bli avstamp för en diskussion kring hur vi bäst återupprättar oberoendet. Då kan den sorgliga sagan ändå få ett lyckligt slut.