Gå direkt till textinnehållet

Årets naturfotograf polisanmäld för fusk

Årets naturfotograf 2010 Terje Hellesø har erkänt en omfattande bildmanipulering och är nu polisanmäld av en anställd på länsstyrelsen i Västra Götaland. Manipulerad naturbild. Foto: Terje Hellesø/Naturvårdsverket

Han utsågs av Naturvårdsverket till Årets naturfotograf i maj i år för sin mångåriga insats inom svensk naturfotografi. I motiveringen förklarade Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren: ”Med sin karismatiska framtoning och pedagogiska förmåga har han förmedlat vidare sitt sätt att se på naturen och öppnat nya dörrar för mängder av naturfotointresserade svenskar och nordbor.”

Hans bilder på mårdhund och lodjur i Mullsjötrakten har publicerats ibland annat Jönköpings-Posten. Nu medger Terje Hellesø att han har manipulerat bilderna. Djuren på bilderna är inmonterade.

Hur fusket har gått till kan du se här och här och här.

Erkännandet kom först efter en lång debatt på bland annat sajten Fotosidan och på Flashback Forum med över 2 500 inlägg där Hellesø till slut överbevisas.

I en kommentar på Fotosidan skriver Hellesø: ”Jag har lurat alla, inklusive min älskade Malin. Sedan att allt jag gjort nu blir ifrågasatt, det förstår jag. Jag vill tacka alla som stöttat mig! Till alla vill jag säga förlåt.”

Nu har Terje Hellesø polisanmälts av Tommy Berglund, rovdjursspårare och besiktningsman för länsstyrelsen i Västra Götaland. Till Sveriges Radio P4 Sjuhärad säger Berglund att Hellesøs fotografier av lodjur och mårdhund i Mullsjö har lett till att länsstyrelsen satt in resurser vad gäller tid, resor och kameror.

– Mårdhund är ju en av de största spridarna av rabies. Och många bekymrade människor som bor i området har ringt till mig, berättar Tommy Berglund för SR Sjuhärads reporter.

Terje Hellesø har tidigare uttalat sig om vikten av etik inom naturfotografi, och i ett blogginlägg från 2004 skriver Terje Hellesø:

”För mig är etiken mycket viktig. Mina bilder kan riktigt nog vara mycket experimentella, rentav nonfigurativa och abstrakta. Men de är alltid ärliga! De är aldrig förändrade ur sitt fotografiska ursprung och motiven är aldrig falska. […]

Det har funnits naturfotografer som fotograferat uppstoppade djur och sedan presenterat bilderna som äkta. Det finns mängder av naturbilder på varg, björn, lodjur och järv – presenterade som bilder på vilda djur. I verkligheten är de fotograferade i djurpark. […]

Jag är ärlig och rak, med mina bilder och mina motiv – med mina budskap och mina intentioner. Jag vill att andra ska känna ett förtroende till mina bilder – kalla det gärna för ett fotografiskt eller naturfotografiskt förtroende.”

Henrik Ekman, ordförande i Naturfotograferna/N där Terje Hellesø är medlem säger till Fotosidan att frågan om Hellesøs fortsatta medlemskap kommer att behandlas på nästkommande styrelsemöte.

Journalisten har utan framgång sökt Terje Hellesø för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos