Arbetslösheten fördubblad bland journalister

12 augusti, 2020

Coronakrisen Ansökningarna om arbetslöshetsersättning hos Journalisternas Arbetslöshetskassa har ökat under sommaren, bland annat eftersom det har varit svårare än vanligt att hitta sommarvikariat.

– Det är ungefär dubbelt så många arbetslösa journalister som för ett år sedan. Det handlar dels om nya arbetslösa, dels om att fler blir långtidsarbetslösa eftersom de inte fått vikariat under sommaren, säger Wolfgang Ramstedt (bilden), kassaföreståndare för Journalisternas Arbetslöshetskassa.

Under juni fick 491 personer ersättning från a-kassan, jämfört med 303 i juni 2019. Siffrorna för juli är inte klara än.

Wolfgang Ramstedt tycker sig dock se en liten ljusning under början av augusti:

– Det är flera frilansjournalister som har haft firman vilande under våren och sommaren och har fått arbetslöshetsersättning som nu hör av sig och vill prova på att starta igen. Fler sportjournalister har kunnat börja jobba igen. Det känns lite lovande.

Journalisten berättade i våras om en rekordtillströmning till Journalisternas Arbetslöshetskassa, med över 500 personer på en dag, den 31 mars, då regeringen tillkännagav förmånligare ersättningar för arbetslösa under coronakrisen. Men nu har tillströmningen stannat av och i stället vänt nedåt.

– Vi har tappat mellan 15 och 25 medlemmar varje månad sedan dess, säger Wolfgang Ramstedt​.

I juli höjdes medlemsavgiften i Journalisternas Arbetslöshetskassa med 15 kronor, till 150 kronor i månaden, för att finansiera det höjda taket i a-kassan.

Kommer det att behövas någon ytterligare höjning på grund av den ökade arbetslösheten?
– Den bedömning vi gjorde före sommaren var att det inte skulle behövas, men vi ska sätta oss ner och titta på det igen i höst.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Lillian ons, 2020-08-12 20:05
I en bransch som är känd för att vara svajig, och där alldeles för många går på korta vikariat och projekt i det oändliga, är det märkligt att ett medlemsskap i a-kassan inte är viktigt. Visst är 150 kronor i månaden pengar men för de flesta av oss ändå inte någon större summa. När regeringen ändrade kravet på antal månader för ersättning var det uppenbart att även journalister insåg att det ändå inte var så dumt att kunna luta sig mot a-kassan om man skulle bli utan jobb. Varför väljer då vissa att lämna igen? Är det frilansare som måste hålla koll på varje enkrona för att få ihop det? Eller är det andra som trots pandemi inte blev av med jobbet och som då tänker att ”vad ska jag betala till a-kassan för då?” . Tänk om vi alla var med och betalade. Skulle det bli billigare för var och en då? Eller är det rätt att vi som troget betalar varje månad, och gör det år ut och år in för att vi vill vara säkra på att få hjälp när vi behöver, är de som ska betala även för dem som hoppar på när det plötsligt inte kräver lika lång anställning för ersättning. Kanske har jag missuppfattat hur det funkar men jag vågar inte ta chansen att hoppa av för fjuttiga 150 kr per månad. Jag vill vara säker på ersättning om jag behöver. Och risken är ju stor då fler och fler journalistjobb försvinner.
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies