Gå direkt till textinnehållet

Snart dyrare att vara med i a-kassan

Journalisternas Arbetslöshetskassa planerar för en höjning av medlemsavgiften från och med juli månad. Liknande höjningar kommer sannolikt att ske för många a-kassor. Orsaken är att taket i a-kassan har höjts och kostnaden läggs på medlemmarna.

I april höjdes taket i a-kassan för de första 100 dagarna man är arbetslös. En höjning av taket från och med dag 101 är aviserad till den 29 juni, efter en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna. En följd blir att det kommer att bli dyrare att vara med i a-kassan.

På Journalisternas Arbetslöshetskassa planerar man att höja avgiften med 15 kronor till 150 kronor i månaden från och med juli. Beslut väntas bli fattat inom kort.

– Fler av våra medlemmar får ut högre ersättning, och det är ju egentligen någonting positivt. Men det innebär också att vi måste höja medlemsavgiften och det upplevs förstås inte som positivt, säger Wolfgang Ramstedt, kassaföreståndare (bilden).

Det som styr dagpenningen är inkomstnivån bland de arbetslösa i respektive a-kassa. Under mars var medeldagpenningen i Journalisternas Arbetslöshetskassa 778 kronor, i april låg den på 850 kronor. Flera andra a-kassor planerar också att höja sina avgifter eftersom de också betalat ut högre medeldagpenning.

Ungefär en fjärdedel av arbetslöshetsersättningen finansieras av medlemsavgifter, resten av arbetsmarknadsavgiften som ingår i arbetsgivaravgiften. När taket nu höjs tas den ökade kostnaden helt från medlemsavgifterna.

Om politikerna beslutar att höja taket, borde inte staten då skjuta till pengarna i stället för att låta medlemmarna betala?
– Det kan man tycka, men det finns redan en uträkningsmodell för finansieringen, och den ändras inte, säger Wolfgang Ramstedt.

Fler avsnitt
Fler videos