Gå direkt till textinnehållet

Anwar Hossain får asyl

Efter lång kamp har nu den bangladeshiske journalisten Anwar Hossain fått politisk asyl i Sverige, under minst tre år.

Journalisten har flera gånger skrivit om Anwar Hossain, som drev en regimkritisk blogg i hemlandet, och ansökte om asyl i Sverige 2009 efter att falskeligen ha anklagats för mord i Bangladesh vid två tillfällen. Vid tillfällena då morden begicks befann sig Anwar Hossain i Sverige.

Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen avslog hans ansökan 2011 eftersom man menade att han därmed kunde bevisa sin oskuld i en rättegång i Bangladesh. Nu har han dock fått politisk asyl i tre år i Sverige.

– Jag har kämpat för det här i 13 år, och äntligen håller Migrationsverket med om det jag berättat. Problemet har varit att verket hittat många Anwar Hussain på nätet, och de kunde inte skilja på vem som är vem, men nu litar de på mig och har har kunnat kolla att det jag hela tiden sagt är sant. De vet att jag har hot mot mig, säger Anwar Hossain.

Anwar Hossain bor i Stockholm och driver en enskild firma där han frilansar för medier i Sverige och Bangladesh. Om han fortfarande har problem i hemlandet om tre år så kan han ansöka om en ny period. Anwar har inga planer på att sluta kämpa för mänskliga rättigheter i sitt hemland via sin penna.

– Nej, det är självklart att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter. Det har varit en lång kamp och många svenskar och svenska medier har ställt upp för mig. Alla från Åke Pettersson på Sveriges Radio till alla ni på Journalisten som skrivit om det som hänt mig, svenskar är bra på att ställa upp och sanningen vinner till slut, säger Anwar Hossain.

Fler avsnitt
Fler videos