Gå direkt till textinnehållet

Anwar Hossain får arbetstillstånd i Sverige

Den bangladeshiske journalisten Anwar Hossain får arbetstillstånd i Sverige. Men på grund av kommunikationsmissen mellan Migrationsverket och hans tilltänkta arbetsgivare har han blivit av med jobbet. Nu har han tre månader på sig att hitta ett nytt arbete.

– Jag ser ljuset, det gör jag, säger en lycklig Anwar Hossain när vi träffas på Journalistens redaktion.

I september, tio månader efter att han ordnat ett jobb som kock avslogs hans ansökan om arbetstillstånd av Migrationsverket. Nu har verket ändrat sig. Anwar Hossain får arbetstillstånd fram till 2014.

Orsaken är att arbetsgivaren nu skickat in de kompletterande dokument som Migrationsverket saknat. Arbetsgivaren hade inte fått något brev från Migrationsverket att handlingarna behövde kompletteras.

Annons Annons

Men mardrömsresan är inte över. Arbetstillståndet kan komma att överprövas eftersom Anwar Hossain har blivit av med jobbet.

– När Migrationsverket inte gav mig arbetstillstånd blev jag uppsagd. Restaurangen har anställt en annan person. Nu har jag tre månader på mig att hitta ett nytt jobb, säger Anwar Hossain.

– Arbetstillståndet är ett viktigt steg. Med arbetstillstånd i Sverige kan jag söka arbete och visum även utanför Sverige, om jag inte hittar ett jobb här.

Anwar Hossain, som skrivit en regimkritisk blogg, ansökte 2009 om asyl i Sverige efter att falskeligen ha anklagats för mord i Bangladesh vid två tillfällen. Vid tillfällena då morden begicks befann sig Anwar Hossain i Sverige. Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen avslog hans ansökan 2011 eftersom man menade att han därmed kunde bevisa sin oskuld i en rättegång i Bangladesh.

Rättssäkerheten i Bangladesh är liten och Anwar Hossain fruktar att han skulle torteras och dödas om han återvände till landet.

Hans sista utväg var att ansöka om arbetstillstånd i Sverige, något som han nu alltså har fått.

– Jag har aldrig förlorat hoppet, jag har försökt vara optimistisk, även om det har varit jobbigt många gånger. Nu känns det som att det finns en lösning nära.

– Jag vet att det inte kommer att vara lätt att hitta ett jobb som betalar tillräckligt bra för att jag ska få fortsatt arbetstillstånd, men jag kommer att söka alla jobb jag kan, i restaurangbranschen eller som webbredaktör i första hand, säger Anwar Hossain.

Han blir känslosam när han får frågan om hur han mår efter alla juridiska turer.

– Jag är verkligen så tacksam, och jag har så många svenskar att tacka. Jag hade inte levt i dag utan deras hjälp. Jag är tacksam till privatpersoner som jag fått bo hemma hos, till medierna och journalisterna som uppmärksammat mitt fall, till mina klasskamrater och kolleger och vänner som har stött mig, till Journalistförbundet, Europeiska journalistfederationen och till Reportrar utan gränser, och till Journalisten som har hjälpt mig mycket. Det går aldrig att tacka nog, och jag kan aldrig ge tillbaka tillräckligt, säger Anwar Hossain.

Fler avsnitt
Fler videos