Gå direkt till textinnehållet

Ändrade rutiner gör gräv möjligt

Bekvämlighet och rädsla för att misslyckas kan vara några orsaker till att reportrar inte sysslar med undersökande journalistik på redaktioner med begränsade resurser. Det tror Åsa Nicander och Emma Johansson från Helsingborgs Dagblad.

Åsa Nicander och Emma Johansson säger att det är möjligt att syssla med granskande journalistik, trots begränsade resurser och att redaktionen inte känner att det finns tid.

– Om man hela tiden talar om de dåliga resurserna kommer man ingen vart. Det gäller att ta tillvara de resurser man har, säger Åsa Nicander som är chef för Grävnavet på Helsingborgs Dagblad.

Hon räknar upp flera anledningar till varför journalister och arbetsledare inte anser sig ha tid att göra granskande reportage. Det kan röra sig om en rädsla för att misslyckas, men också ren bekvämlighet eftersom granskningar kan leda till att man stöter sig med vissa personer.

Annons Annons

För att lyckas med gräv med små resurser anser Åsa Nicander att det måste till en förändring av arbetsrutinerna på redaktionen, att man jobbar mer effektivt.

– Är det något som är svårt att ändra på så är det rutiner. Det räcker inte med att säga att rutinerna ska ändras, man måste ha en skriftlig plan som uppdateras varje vecka, varje månad. Minst ett år måste man hålla på innan de nya rutinerna sitter, säger Åsa Nicander.

Hon rekommenderar också att reportrarna jobbar tillsammans, för det är lätt att man tappar energin om ett projekt pågår under en längre period.

Fler avsnitt
Fler videos