Gå direkt till textinnehållet

AMV nekar till försök att minska insyn

Personal på Arbetsmiljöverket uppmanas att rensa sina mejlkorgar, något som internt kopplas till en SVT-granskning, rapporterar SVT. Arbetsmiljöverket nekar till anklagelserna.

SVT Nyheter har granskat hur Arbetsmiljöverket efter påtryckningar från kommunernas organisation SKR tonat ned och backat från sitt hårda krav på munskydd på äldreboendet Serafen i Stockholm under coronapandemin.

Efter SVTs granskning har anställda på myndigheten uppmanats att rensa sina mejlkorgar, rapporterar SVT idag. Enligt källor till SVT har liknande uppmaningar inte förekommit förut. och agerandet kopplas internt till SVTs granskning och uppfattas som ett försök att minska möjligheten till insyn.

Sonya Aho är pressekreterare på Arbetsmiljöverket.

Annons Annons

Hur tar ni reda på om det här har hänt?
– Att rensa mejlkorgar görs regelbundet, det har ingenting med SVTs granskning att göra. Det känns tråkigt att det får den kontexten. Särskilt sedan GDPR trädde i kraft har vi mycket rutiner kring rensning, säger Sonya Aho.

– Outlook ska inte användas som ett lagringsställe för viktig information, det är snarare att betrakta som en chatt eftersom det handlar mycket om interna mejl. Det som ska diarieföras ska överföras dit, inte lagras i Outlook.

Hur ser ni på att anställda verkar uppfatta det här som ett försök att minska insyn?
– Det är alltid svårt att bemöta när det handlar om anonyma källor. Men att vi uppmanas och har rutiner för att kontinuerligt rensa är tydligt. Det är väl möjligt att någon enstaka missat det och blivit uppmärksam på våra rutiner först nu.

Hur ofta rensas mejl hos er?
– Det ska göras kontinuerligt, så fort man är klar med ett ärende. Regelbundet helt enkelt. Jag brukar se över min minst en gång i månaden.

Fler avsnitt
Fler videos