Gå direkt till textinnehållet

Alternativ public service-utredning

Några studenter från JMG, journalistutbildningen vid Göteborgs universitet, har startat en alternativ public serviceutredning.(Rättad) 

Regeringen presenterar i dag den kommitté som ska utreda public service inför den nya tillståndsperioden. Samma dag passar några studenter på JMG på att presentera sin alternativa utredning.

De anser att frågan om public service framtid är för viktig för att endast debatteras av politiker och mediechefer. De vill att allmänheten ska få en chans att forma framtidens SVT, SR och UR.

– Vi vill ha en öppen utredning där alla kan delta och utreda tillsammans. Vi tror att många är engagerade i SVT och SR, men inte har tänkt på att det är public service, säger Lasse Edfast, redaktör för alternativa public service-utredningens sajt.

Anledningen till att eleverna drog igång sitt alternativ var att det inte förekom någon debatt innan regeringen klubbade igenom att SVTs programtjänster skall förhandsgranskas.

– Man kan inte skylla på någon annan om man själv inte var med och debatterade, säger Lasse Edfast.

Studenterna har även en hemsida som de döpt till publicserviceutredningen.se, där vem som helst får göra inlägg och länka till andra artiklar. JMG-studenterna kommer att fungera som redaktörer för sajten.

Studenterna håller en presskonferens i dag, en timme efter att regeringen presenterat sin kommitté.

Förslag på den öppna utredningen

 

Fler avsnitt
Fler videos