Allvarlig JO-kritik mot Sjöfartsverket
Justitieombudsmannen riktar nu allvarlig kritik mot Näringsdepartementet och Sjöfartsverket för att man mörkat allmänna handlingar, efter en anmälan från SVT Uppdrag gransknings reporter Lars-Göran Svensson.
I en intervju med Journalisten för två år sedan berättade Uppdrag gransknings reporter Lars-Göran Svensson om problemen med att få ut allmänna handlingar från Sjöfartsverket inför en granskning av en miljardaffär med ett italienskt bolag rörande upphandling av räddningshelikoptrar.
Sjöfartsverket tilldelades Föreningen Grävande journalisters utmärkelse Årets Rullgardin 2015 för att de ”visat prov på ihärdigt och mångsidigt motstånd mot granskning” som följd av mörkläggningen.
Lars-Göran Svensson valde att gå vidare med en anmälan till Riksdagens ombudsmän (JO), bland annat eftersom Sjöfartsverket och Näringsdepartementet använt privata epostadresser som inte diariefördes, just i syfte att kringgå offentlighetsprincipen.
Nu har JO avgjort ärendet och riktar allvarlig kritik mot både Sjöfartsverket och Näringsdepartementet för användandet av privata epostadresser och att man underlåtit att diarieföra allmänna handlingar i ärendet.
JO kritiserar också Sjöfartsverkets uttalande att offentlighetsprincipen i ett visst läge skulle ha varit ”direkt kontraproduktiv”. JO menar att det uttalandet medför en ”betydande risk för allvarlig förtroendeskada”.
Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning skriver i beslutet att hon ser positivt på att åtgärder har vidtagits för att komma till rätta med brister i diarieföringen hos Sjöfartsverket och Näringsdepartementet, samt på att Sjöfartsverket sett mycket allvarligt på användningen av privat epost, men fortsätter:
”Jag kan bara understryka det allvarliga i att korrespondens om viktiga förhållanden, som har med myndigheternas verksamhet att göra, på detta sätt helt har hanterats vid sidan av det reguljära systemet för registrering av allmänna handlingar. Följden av denna hantering har i praktiken blivit att allmänna handlingar inte har kunnat lämnas ut vid begäran. Även om bakgrunden uppges ha varit att en av myndigheterna befunnit sig under hård press, förändrar det inte min syn på det inträffade. Både Sjöfartsverket och Näringsdepartementet förtjänar allvarlig kritik.”
För två veckor sedan lades förundersökningen om misstänkta oegentligheter vid Sjöfartsverkets upphandling av räddningshelikoptrar ned.