Gå direkt till textinnehållet

Äldre män sämst på källkritik

KÄLLKRITIKENS DAG Internetstiftelsens undersökning visar att äldre män och yngre kvinnor oftare delar artiklar på sociala medier utan att ha läst artikeln eller kollat källan.

Idag på källkritikens dag den 13 mars släpper Internetstiftelsen en undersökning som visar att sju procent av svenska internetanvändare under det senaste halvåret har delat samhällsnyheter i sociala medier utan att ha läst artikeln först.

Så många delar olästa artiklar

Samtliga 18-84 år: 7 procent
Män 18-84 år: 8 procent
Kvinnor 18-84 år: 6 procent

Män 18-34 år: 2 procent*
Kvinnor 18-34 år: 11 procent*

Män 35-49 år: 7 procent
Kvinnor 35-49 år: 4 procent

Annons Annons

Män 50-64 år: 8 procent
Kvinnor 50-64 år: 5 procent

Män 65-84 år: 14 procent
Kvinnor 65-84 år: 5 procent

*Låg bas vilket ger högre felmarginaler. 

Fenomenet är betydligt vanligare bland äldre män (65-84 år). Av dem delar 14 procent samhällsnyheter utan att ha läst hela artikeln. Undersökningen som är genomförd av Novus indikerar att yngre kvinnor (18-34 år) också delar artiklar de inte har läst i hög utsträckning (elva procent), men underlaget i den gruppen är litet och därför är felmarginalen stor.

Gruppen äldre män är också generellt sämre på att säkerställa källan/avsändaren innan de delar samhällsnyheter i sociala medier (elva procent i åldern 65-84 år jämfört med fem procent för samtliga internetanvändare).

Personer med högskoleutbildning delar samhällsnyheter utan att känna till källan i lägre utsträckning än genomsnittet.

Undersökningen visar också att fler än sex av tio anser att det är svårt att avgöra vad som är sant och falskt av det som skrivs om konflikten mellan Israel och Palestina.

Fler än hälften anser att det är svårt att avgöra vad som är sant och falskt av det som skrivs om Rysslands hot mot Sverige och nästan hälften har svårigheter att bedöma sanningshalten i det som skrivs om klimatfrågan eller om konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

En tredjedel avser att det är svårt att avgöra vad som är sant av det som skrivs om gängkonflikter samt Sveriges inträde i Nato.

Äldre personer uppger i högre utsträckning än vad yngre gör att de har svårt att avgöra vad som är sant.

Undersökningen som genomförts av Novus under januari bygger på 1 092 webbintervjuer i Novus Sverigepanel. Deltagarfrekvensen var 61 procent.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos