Syrjeva Berberi har fått asyl i Sverige, men hennes bror ska deporteras till Albanien. FOTO: Tor Johnsson

Albanska journalister får asyl

6 juli, 2015

De två albanska journalisterna Syrjeva Berberi (bilden) och Entuela Capani som låg bakom ett TV4-reportage har fått asyl i Sverige efter att ha hotats till livet i Albanien. Men Syrveja Berberis bror fick avslag på asylansökan och ska skickas tillbaka till Albanien.

Journalisten berättade i juni om de två albanska journalisterna Syrjeva Berberi och Entuela Capani som flytt sitt hemland efter dödshot. De hade med dold kamera filmat den tidigare Bois-spelaren Liridon Leci som berättade att han kunde fixa fotbollsmatcher i Skandinavien och på Balkan. Videofilmen visades på TV4 i vintras.

Efter mötet med Lici blev de hotade till livet av två män. Flera hot riktades mot dem och deras familjer. Syrjeva Berberis pojkvän blev brutalt misshandlad och hans bil förstörd. En bomb på en cykel hittades utanför Entuela Capanis hus. Hennes make, som också är journalist, fick dödshot riktade mot hela familjen per telefon och familjens bil vandaliserades.

När de ställde upp på intervjuer med Journalisten visste de inte om de skulle få asyl, och de var mycket oroliga.

Nu har båda journalisterna fått asyl i Sverige.

– Jag är så glad över beslutet, säger Entuela Capani.

Syrjeva Berberi har svårt att glädjas över det positiva beskedet eftersom hennes bror samtidigt fick avslag på sin asylansökan.

– De som har hotat mig i Albanien har också hotat min bror. Det var därför vi reste tillsammans hit. Jag har förstört hans liv, och nu riskerar han att skickas tillbaka till Albanien och maffian som hotat oss båda. Jag kan inte känna någon glädje när mitt arbete riskerar att leda till att min bror kommer till skada, säger Syrjeva Berberi till Journalisten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies