Gå direkt till textinnehållet

Albanska journalister får asyl

Journalister flyr från Albanien De två albanska journalisterna Syrjeva Berberi (bilden) och Entuela Capani som låg bakom ett TV4-reportage har fått asyl i Sverige efter att ha hotats till livet i Albanien. Men Syrveja Berberis bror fick avslag på asylansökan och ska skickas tillbaka till Albanien.

Journalisten berättade i juni om de två albanska journalisterna Syrjeva Berberi och Entuela Capani som flytt sitt hemland efter dödshot. De hade med dold kamera filmat den tidigare Bois-spelaren Liridon Leci som berättade att han kunde fixa fotbollsmatcher i Skandinavien och på Balkan. Videofilmen visades på TV4 i vintras.

Efter mötet med Lici blev de hotade till livet av två män. Flera hot riktades mot dem och deras familjer. Syrjeva Berberis pojkvän blev brutalt misshandlad och hans bil förstörd. En bomb på en cykel hittades utanför Entuela Capanis hus. Hennes make, som också är journalist, fick dödshot riktade mot hela familjen per telefon och familjens bil vandaliserades.

När de ställde upp på intervjuer med Journalisten visste de inte om de skulle få asyl, och de var mycket oroliga.

Annons Annons

Nu har båda journalisterna fått asyl i Sverige.

– Jag är så glad över beslutet, säger Entuela Capani.

Syrjeva Berberi har svårt att glädjas över det positiva beskedet eftersom hennes bror samtidigt fick avslag på sin asylansökan.

– De som har hotat mig i Albanien har också hotat min bror. Det var därför vi reste tillsammans hit. Jag har förstört hans liv, och nu riskerar han att skickas tillbaka till Albanien och maffian som hotat oss båda. Jag kan inte känna någon glädje när mitt arbete riskerar att leda till att min bror kommer till skada, säger Syrjeva Berberi till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos