Gå direkt till textinnehållet

Aktietips gynnade krönikör

I nummer 32 av Veckans Affärer rekommenderade krönikören Bo ”Löparn” Engwall läsarna att köpa aktier i it-företaget Frango, en aktie han själv har i sin portfölj.

I nummer 32 av Veckans Affärer rekommenderade krönikören Bo ”Löparn” Engwall läsarna att köpa aktier i it-företaget Frango, en aktie han själv har i sin portfölj.

– Det skulle ha framgått att han har aktier i Frango. Det gjorde det inte och det var en miss från min sida. I de kommande krönikorna kommer hans aktieinnehav att vara medtagna, säger Veckans Affärers nytillträdde chefredaktören Bernt Hermele.

Krönikörer omfattas av samma regler som övriga reportrar på Veckans Affärer. Det är inte förbjudet att äga aktier, men innehavet skall redovisas till redaktionsledningen.

Annons Annons

Veckans Affärer har som policy att reportrarna inte får köpa eller sälja aktier i det företag de skriver om. Förbudet om börshandel gäller även kollegorna på redaktionen.

Dessutom får ingen handel i aktien ske inom tio börsdagar efter det att artikeln eller analysen har publicerats.

– De som bryter mot dessa regler får sparken. Det gäller även för externa medarbetare, säger Bernt Hermele.

Enda undantaget från tiodagarsregeln är om det framkommer ny information som inte kommer från den egna tidningen, exempelvis från företaget själv eller någon annan tidning. Då får tidningens reportrar agera som vilken aktieinnehavare som helst.

Bernt Hermele ser inget fel i att tidningens reportrar äger och handlar med aktier.

– Det är bra för journalistiken om reportrarna har ett intresse för aktier och aktiemarknaden. Men det får naturligtvis inte ta överhanden. Våra analyser och artiklar är till för läsarna.

Han menar också att det är bra om tidningens artiklar påverkar kurserna på börsen.

– Varje nyhet och analys skall påverka aktien. Det är ett tecken på att vi gjort ett bra journalistiskt jobb. Ofta är vi alldeles för snälla och okritiska mot börsföretagen.

DN kommer från den 1 september att införa en policy att de ekonomireportrar som regelbundet skriver om företag inte får äga enskilda aktier. Fonder är däremot ok. De reportrar som skriver om samhällsekonomi, arbetsmarknad och privatekonomi får äga aktier och fonder. De måste dock redovisa sitt innehav för redaktionsledningen och får inte skriva om de företag som de äger aktier i.

”Löparn” är lite av en kultfigur på Internet. Hans hemsida har närmare 3000 besökare varje dag där han ger tips om lönsamma it-aktier att satsa på. Namnet ”Löparn” har han fått eftersom han ägnar stor del av sin fritid åt maratonlöpning. För att bli ekonomiskt oberoende och kunna ägna mera tid åt löpning sålde han sin Kalle Anka-samling för ett antal år sedan och köpte aktier. Numera är han miljonär och har ett hus i Spanien.

Fler avsnitt
Fler videos