Terroråtalade Theodor Engström knivmördade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby i år. FOTO: Tor Johnsson

Almedalenmördaren listade journalister som ”landsförrädare”

2 november, 2022

Almedalsmordet Minst 75 svenska journalister finns listade som ”landsförrädare” i terrormisstänkta Theodor Engströms hårddisk. Journalistens chefredaktör är en av dem.

– Det känns förstås obehagligt, men inte förvånande. Journalister ses ofta som fienden av fascistiska krafter, säger Helena Giertta.

Igår kom åtalet mot Ing-Marie Wieselgrens mördare Theodor Engström. Av förundersökningen framgår att Säpo lyckats komma åt innehållet i två av Engströms krypterade hårddiskar. I en mapp döpt till ”Landsförrädare” listas i undermappen ”Ofullbordad” ett stort antal journalister, vid sidan av politiker och kulturpersonligheter. Det handlar om krönikörer, mediechefer, ledarskribenter och politiska reportrar.

Journalistens chefredaktör Helena Giertta är en av de minst 75 journalister som listats av Engström. 

– Jag befann mig 35 meter från platsen där Ing-Marie Wieselgren mördades. Att finnas med på den här listan gör den här typen av hot väldigt konkreta, säger Helena Giertta.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av AA3291a2251307e... ons, 2022-11-02 23:38
Oj, vad läskigt!!!
Inlagt av Kari M tors, 2022-11-03 08:12
Psykiskt sjuka bör få bättre hjälp. Hade psykvården fungerat hade inte detta hänt. Nu blev en psykiatriker mördad vilket kunde ha förhindrats. Sedan förstår jag hur obehagligt det måste kännas för Helena Giertta att vara med på en sådan makaber lista skriven av en svårt psykiskt sjuk människa. Hoppas Helena Giertta fått adekvat stöd att bearbeta detta. Som tur är är det trots allt sällan som svårt psykiskt sjuka mördar sina medmänniskor, suicidala tendenser är nog vanligare.
Almedalsmordet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies