Gå direkt till textinnehållet

Akademibokhandeln får skarp kritik

Journalistförbundet, Författarförbundet och Svenska PEN är kritiska till att Akademibokhandeln ställde in ett planerat författarsamtal med Gellert Tamas.

”Utan att något formellt hot uttalats valde Akademibokhandeln att ställa in. (Efter påtryckningar skulle man sedan ha ett mindre arrangemang efter stängningsdags.) Man valde därmed att bekräfta den bild som ges i boken av ett Sverige där hot och hat alltmer bestämmer ramarna för samhällsdebatten”, skriver Gunnar Ardelius, ordförande för Sveriges Författarförbund, Jonas Nordling, ordförande för Svenska  Journalistförbundet och Ola Larsmo, ordförande för Svenska PEN, i ett pressmeddelande.

De skriver vidare att det uppenbara syftet med hoten är ”att tysta röster och hindra åsikter att framföras med hot om våld. Vi har sett vad detta leder till i olika länder där självcensuren ligger som ett lock över en fri samhällsdebatt. Det började även då med hot som tilläts eskalera och bli en maktfaktor; vid en osynlig punkt hade samhällsdebatten förändrats och demokratin blivit en parodi på sig själv.”

Skribenterna skriver att man kan motarbeta denna utveckling och försvara det fria ordet. ”Man kan också, som Akademibokhandeln, vika ned sig utan att ett enda hotfullt ord uttalats och därmed rulla ut röda mattan för de som vill använda hot och hat för att tysta meningsmotståndare. Hatkulturen fick just ett stort hjälpande handtag av Sveriges största bokhandelskedja. Av dem hade vi förväntat oss något annat – till exempel aktiva motåtgärder mot hatkulturen som ytterst hotar även deras verksamhet. Skriv gärna en bok till försvar för det fria ordet – men bokhandeln vågar inte tala med dig offentligt.”

Företrädarna för de tre organisationerna undrar om Akademibokhandeln på något sätt tänker manifestera mot hatkulturen: ”Skulle ni våga ordna offentliga samtal med författare som faktiskt skriver om hur detta hot ser ut, som Gellert Tamas eller Niklas Orrenius, för att nämna två namn ur årets bokflod?”

Fler avsnitt
Fler videos