Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladetjournalister rasar om hanteringen av Dokumentet 2.0

Journalister på Aftonbladet rasar mot chefredaktör Sofia Olsson Olséns hantering av Dokumentet 2.0. ”Hon ljuger och lägger ut dimridåer”, säger en medarbetare till Journalisten. 

Journalisten berättade i torsdags att Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén beslutade att stoppa publiceringen av Dokumentet 2.0 som innehåller ett 80-tal anonymiserade berättelser om sexism och kränkningar från kvinnor som arbetar på Aftonbladet. Dokumentet 2.0 ska inte publiceras i sin originalform, vilket Journalisten berättat om.

I ett blogginlägg på Aftonbladet som publicerats på onsdagskvällen skriver Sofia Olsson Olsén: ”Jag och arbetsgruppen för Dokumentet 2.0 har gemensamt kommit fram till att de många berättelserna ska tjäna som underlag till ett journalistiskt dokument med citat ur berättelserna, men där fokus kommer att ligga på strukturer.”

Beslutet att stoppa publiceringen av Dokumentet 2.0 i originalskick vållade hård kritik internt förra veckan, eftersom de flesta medarbetare förutsatt att handlingen skulle publiceras i Aftonbladets kanaler. Såväl Sofia Olsson Olsén som ställföreträdande ansvarig utgivare Lena Mellin förnekade konsekvent i förra veckan att planen från början varit att Dokumentet skulle publiceras i Aftonbladet.

Annons Annons

Lena Mellin sade i förra veckan till Journalisten att Dokumentet 2.0 inte var ”beställd av ledningen”. ”De fem personerna har själva tagit på sig att sammanställa dokumentet”, sade Lena Mellin till Journalisten. Sofia Olsson Olsén har hävdat samma sak, och kallade det ett ”medarbetarinitiativ av en grupp kvinnor på Aftonbladet” i ett mejl till Journalisten.

Men det visar sig nu inte stämma.

– Hon ljuger och lägger ut dimridåer. Det här var ett beställningsjobb från ledningen för att krishantera. Berättelserna samlades in via en intern sajt som skapades av företaget just för detta ändamål. Dessutom visste Sofia Olsson Olsén från början att förutsättningen för arbetet var att Dokumentet skulle publiceras som en ”long read” på sajten. Det var redan förberett, säger en person med insyn till Journalisten.

I sitt blogginlägg medger nu Sofia Olsson Olsén att initiativet till Dokumentet 2.0 inte alls kom från enskilda medarbetare, utan från en grupp redaktionella chefer. De fem redaktörerna för Dokumentet 2.0 ”fick jobbet utlagt på sig med uppfattningen att det skulle publiceras i Aftonbladets olika kanaler”.

Sofia Olsson Olsén ber i bloggen om ursäkt: ”Mitt uttalade stöd för initiativet under de här veckorna har sannolikt befäst den bild som finns i gruppen. Att det skulle publiceras i Aftonbladet, att det var beställt av redaktionella chefer men drivet ur ett medarbetarperspektiv. Jag som högst ansvarig för Aftonbladet ber om ursäkt för den situation som har uppstått. Missförståndet gjorde att jag internt och externt sagt att detta är gruppens eget initiativ. Jag beklagar att vi hamnat i det här läget. Jag förstår också den frustration och ilska detta skapat. Vi har uppenbart jobbat sida vid sida men pratat förbi varandra, samtidigt som vi har haft ett gemensamt mål – att säkerställa att Aftonbladet är en bra och sund arbetsplats”, skriver Sofia Olsson Olsén.

Flera journalister på Aftonbladet är rasande över Sofia Olsson Olséns agerande.

– Hon har ljugit för redaktionen och för läsarna. Förtroendet är helt förbrukat, säger en medarbetare.

– Det är totalt kaos, säger en annan medarbetare.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg har suttit i gruppen som tagit fram Dokumentet 2.0. Hon säger till Journalisten att hon förstår att hanteringen känns förvirrad.

– Aftonbladet har en rörlig organisation med dålig kommunikation mellan golv och ledning, och det ser vi resultatet av nu, säger Åsa Linderborg.

– För oss som jobbat med Dokumentet och för de som lämnat sina berättelser har det varit en självklarhet att arbeta journalistiskt, i avsikt att det ska kunna publiceras. 

Journalisten berättade i fredags också att Sofia Olsson Olsén i ett mejl till de fem redaktörerna krävt tillgång till källorna i Dokumentet 2.0 i händelse av ”en rättslig process, PO-ärende eller liknande”. Berättelserna lämnades dock av hennes anställda under strikt anonymitet. I sitt blogginlägg berör Sofia Olsson Olsén inte det kravet.

Journalisten har utan framgång sökt Sofia Olsson Olsén för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos