Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
23 november, 2017
#metoo I morse skulle Dokumentet 2.0 där kvinnor på Aftonbladet berättar om övergrepp och sexuella trakasserier ha presenterats på en presskonferens. Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén har nu stoppat publiceringen. Enligt tidningsledningen var en publicering aldrig planerad. NY UPPDATERING
Dokumentet 2.0, där Aftonbladets kvinnor berättar om trakasserier och sexism på tidningen skulle ha presenterats på en presskonferens klockan nio i förmiddags. Den skulle också ha publicerats på Aftonbladets sajt som en longread. Men Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén har stoppat hela publiceringen. Det uppger flera källor för Journalisten.
I tisdags kallades Aftonbladets kvinnor till ett stormöte, där de fem medarbetare som ansvarat för framtagandet av Dokumentet 2.0: Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus, berättade om processen. De berättade också att Dokumentet 2.0 skulle bli tillgänglig för alla i samband med torsdagens presskonferens. Inga detaljer om innehållet presenterades. Däremot uppgav redaktörerna att Dokumentet 2.0 inte innehöll några graverande uppgifter samt att alla är anonymiserade.
På onsdagen hade Sofia Olsson Olsén läst Dokumentet 2.0 och beslutade plötsligt att stoppa publiceringen. Redaktörerna för Dokumentet beslutade då att ställa in presskonferensen.
De fem medarbetarna tvingades kalla till ett nytt stormöte i går onsdag. Ett 60-tal av Aftonbladets kvinnor närvarade. I slutet av mötet närvarade också Sofia Olsson Olsén (bilden) och ställdes till svars för sitt beslut. Källor på Aftonbladets redaktion uppger att stämningen på mötet var mycket upprörd. Många ska ha känt sig svikna av Sofia Olsson Olsén, som under mötet bland annat påstod att Dokumentet 2.0 var en ”intern” handling. Hon uppgav också att hon har ett arbetsgivaransvar för de personer som kommer att känna igen sig i beskrivningarna i Dokumentet 2.0.
Sofia Olsson Olsén uppger i ett mejl till Journalisten att hon måste gå igenom innehållet utifrån ett pressetiskt perspektiv:
”Dokumentet 2.0 är ett medarbetarinitiativ av en grupp kvinnor på Aftonbladet i samband med #metoo-kampanjen. Jag tycker initiativet är väldigt bra, vilket jag har sagt flera gånger.
Vid en eventuell publicering i Aftonbladets kanaler, där jag är ansvarig utgivare, måste jag självklart gå igenom materialet ordentligt utifrån ett pressetiskt perspektiv. Det tror jag alla har respekt och förståelse för.
Jag vill framhålla att jag inte på något sätt lägger mig i initiativgruppens arbete eller hur den väljer att presentera sitt material internt och externt. Den frågan äger gruppen och bestämmer helt och hållet själva över. Det jag har att fatta beslut om är, som sagt, vad som publiceras i våra egna kanaler där jag är ansvarig utgivare”, skriver Sofia Olsson Olsén i mejlet.
UPPDATERING: Efter att denna artikel publicerats ringer Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Lena Mellin till Journalistens reporter.
– Artikeln är fullständigt fel. Sofia Olsson Olsén har inte stoppat Dokumentet 2.0. De personer som har tagit fram Dokumentet är förstås fria att sprida innehållet som de vill, men tanken var inte från början att Dokumentet skulle publiceras i Aftonbladet. Den idén nådde Sofia Olsson Olsén först i går. Vi går nu igenom Dokumentet för att se vad som går att publicera, säger Lena Mellin.
Så Sofia Olsson Olsén hade inte planerat att publicera Dokumentet 2.0 i någon av Aftonbladets kanaler?
– Det var först igår som hon fick information om den idén.
De personer som vi har pratat med verkar ha haft uppfattningen att planen hela tiden var att Dokumentet skulle publiceras i tidningen.
– Det är inte något som nått Sofia Olsson Olsén. Det är en intern handling som inte är beställd av ledningen. De fem personerna har själva tagit på sig att sammanställa dokumentet och det är förstås fritt fram för medarbetare att sprida dokumentet. Men innan det publiceras i Aftonbladet måste förstås ansvarig utgivare se materialet, säger Lena Mellin.
Läs mer: ”Det är inte stoppat för oss”
14 december, 2020 | Nyhetsankare på danska TV2 lämnar efter en metooutredning.
FOTO: Tor Johnsson
29 april, 2019 |
I sin nya bok Utan nåd beskriver den tidigare Aftonbladetjournalisten Fredrik Virtanen sin nedstigning i helvetet, Metoohösten 2017. Han har fått en ny syn på medieetiken, och en större förståelse för mediekritikerna som skriker om fake news, berättar han i en intervju med Journalisten.
FOTO: Tor Johnsson
8 mars, 2019 |
Den tidigare programledaren för Äntligen Hemma på TV4, Martin Timell, stämmer TV4 för avtalsbrott och vd Casten Almqvist för förtal.
FOTO: Tor Johnsson
28 december, 2018 |
2018 var ett rekordår i medieetiskt klander, bland annat på grund av totalt över 20 Metoofällningar i Pressens Opinionsnämnd och Granskningsnämnden för radio och tv.
FOTO: Tor Johnsson
16 oktober, 2018 |
Möten, chefsutbildningar, visselblåsarfunktioner och handlingsplaner. Metoorörelsen med uppropet #deadline har fått konkreta följder på svenska redaktionsgolv. Så här har tio redaktioner påverkats.
20 september, 2018 | Ian Buruma, chefredaktör för New York Review of Books, avgår efter att ha publicerat en essä av en kanadensisk tv-profil, Jian Ghomeshi, som tidigare anklagats för sexuella övergrepp.
8 juni, 2018 | Attunda tingsrätt i Solna friar den tidigare TV4-profilen Martin Timell från våldtäktsanklagelserna.
FOTO: Tor Johnsson
28 maj, 2018 |
Uppdrag gransknings intervju med Cissi Wallin gjordes under pressade förhållanden, säger utgivaren Ulf Johansson, och beklagar om Wallin uppfattat den på ett negativt sätt.
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2020 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 18 mars.
journalist, språkutbildare och författare, Stockholm, har avlidit vid 80 års ålder.
blir vice vd för Vetenskapsmedia.
blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Modern Psykologi.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies