Gå direkt till textinnehållet

Olsson Olsén efterfrågar information om källorna till Dokumentet 2.0

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén kräver tillgång till information om de anonyma medarbetarna i Dokumentet 2.0.

Journalisten berättade i går att Sofia Olsson Olsén beslutat att inte publicera Dokumentet 2.0 i Aftonbladet i originalskick. Dokumentet innehåller anonymiserade berättelser om sexism och trakasserier på Aftonbladet, och kommer från ett 80-tal kvinnor på tidningen.

Nu framkommer att Sofia Olsson Olsén krävt för en publicering att de fem redaktörerna bakom det nya Dokumentet ska kunna bereda henne tillgång till information om vilka de anonyma källorna är.

I ett mejl till Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus skriver Sofia Olsson Olsén att hon inte kan publicera anonyma vittnesmål utan att försäkra sig om att få tillgång till källornas namn vid en eventuell ”rättslig process, PO-ärende eller liknande”.

Annons Annons

Hon vill också att uppgifter som hennes kvinnliga anställda lämnat i Dokumentet 2.0 ska bekräftas innan publicering.

”Har ni fått bekräftat att samtliga fall har skett på Aftonbladet? Jag har självklart förståelse att det i det här fallet inte är möjligt med minst två av varandra oberoende källor för att konstatera sanningshalten, men en bekräftelse så nära som möjligt behövs. Som bekräftelse från enskild individ och gärna förstärkt med ungefärlig datering och t ex lokalisering. Även om dessa uppgifter aldrig publiceras eller behöver komma till min kännedom. Jag behöver veta att ni kan gå i god för att varje fall och incident har skett på Aftonbladet. Kan ni det?” skriver Sofia Olsson Olsén i mejlet till de fem redaktörerna.

Sofia Olsson Olsén har nu gått ut med ett internt mejl på Aftonbladet med en kommentar till de rykten som florerar. Hon har också skickat mejlet till Journalisten. Så här skriver Sofia Olsson Olsén:

”Kräver en pressetisk bedömning
Som ni kanske sett har olika medier rapporterat om Aftonbladet och där det påstås att jag skulle ha stoppat Dokumentet 2.0. Jag vill vara tydlig här. Dokumentet 2.0 är ett medarbetarinitiativ som jag stöttar fullt ut, vilket jag sagt och skrivit vid flera tillfällen. För innehållet och distributionen av Dokumentet 2.0 äger och ansvarar initiativtagarna. Vad gäller eventuell publicering i Aftonbladet behöver jag ha rimlig tid för att som ansvarig utgivare göra en gängse pressetisk bedömning av materialet. Precis som vi alltid hanterar etik-frågor. Det jobbet sitter jag med just nu och kommer att jobba med i helgen. Jag tror och hoppas att alla har respekt för det. Att jag månar grundligt om alla våra publiceringar i Aftonbladet.
Jag har också förstått att det går ett rykte om att jag har begärt att få se namnen på de som bidragit till Dokumentet 2.0. Det är direkt felaktigt. I ett mejl till arbetsgruppen för Dokumentet bad jag dem redogöra för förutsättningarna inför mitt etikarbete, såsom vi alltid gör i fall av känsliga publiceringar. Jag vill tydligt framhålla att jag aldrig bett om att få se några namn.”
Fler avsnitt
Fler videos