Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet publicerar läckor om Guantanamo

I går släppte Aftonbladet nyheten om att de via Wikileaks, tillsammans med andra internationella mediehus, tagit del av hemlighetsstämplat material om det amerikanska fånglägret Guantanamo.

Aftonbladet har som enda svensk tidning haft tillgång till och granskat de 759 dokumenten, som redogör för genomgångar huruvida interner skulle hållas kvar på Guantanamo eller släppas fria. Dokumenten avslöjar bland annat att grunderna för fängslandet i majoriteten av fallen var svaga.  

Jan Helin, chefredaktör för Aftonbladet, berättar att han under en längre tid haft kontakt med Wikileaks. Något som resulterade i att Aftonbladet fick vara med från första dagen i det internationella samarbetet kring publiceringen av amerikanska militärens hemliga filer om fångarna på Guantanamo. Övriga tidningar som inkluderades var Washington Post, Der Spiegel, Le Monde, Daily Telegraph, El Pais, La Republicca och McClatchy Newspapers.

– Vi har träffats ett antal gånger i London och utbytt erfarenheter av researchen. I övrigt har alla inblandade gjort sina egna jobb. Kontakten har hållits via krypterade chattar och vi har förvarat filerna på datorer som aldrig varit uppkopplade på nätet tills vi nu publicerar. Från mig har reportrarna Peter Kadhammar och Joachim Kerpner arbetat med storyn.

Annons Annons

Jan Helin säger att det har varit ett fascinerande arbete som gett den mest detaljerade bilden av det rättsliga haveri som är Guantanamo. Publiceringen fick dock ske något tidigare än planerat då tidningen The New York Times kommit över samma material från annat håll.

Fler avsnitt
Fler videos