Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Aftonbladet pekade ut skribent som högerextremist – klandras

MEN En kolumn i Aftonbladet pekade utan belägg ut frilansjournalisten Jonathan Kärre som en del av extremhögern. Tidningen klandras av Mediernas etiknämnd.

Kolumnen med vinjetten ”Extremhögern” hade ursprungsrubriken ”Nu är utpressningar en del av extremhögerns krig”. Skribenten radade exempel på hur personer på högerkanten använder offentlighetens redskap för att förfölja meningsmotståndare. En av dem var frilansjournalisten Jonathan Kärre ”som startat ett krig mot Gröna Lund efter att ha hamnat i tjafs med ett killgäng. […] Kärre gjorde i sin ursprungliga tråd på Twitter klart att grabbarna som gick före i kön hade invandrarbakgrund, utan att skriva det rakt ut. Att extremhögern är livrädda för såväl invandrare som drag queens är välkänt”, hette det i kolumnen.

Jonathan Kärre anmälde publiceringen till Allmänhetens Medieombudsman, MO. Han menade att han pekats ut som en del av extremhögern. Det var en felaktig, ärekränkande och klandervärd beskrivning som åsamkat honom privat och professionell skada, enligt anmälan. För att understryka hur fel beskrivningen var berättade Kärre att han efter sina twitterinlägg om killgänget på Gröna Lund sagt nej till att intervjuas av ett SD-nära mediebolag.

Aftonbladet betonar i sitt svar till MO att tidningen ”omedelbart” efter att Kärre kontaktat tidningen justerat ”otydliga formuleringar” i ursprungstexten.

Annons Annons

MO anser i sin sammantagna bedömning att det är ”svårt att tolka kolumnen på något annat sätt än att anmälaren pekas ut som högerextremist”. Och att underlag för att göra ett sådant påstående helt saknas i texten. Att Aftonbladet gjort justeringar för försöka dämpa skadan för anmälaren är bra, men inte tillräckligt, anser MO.

Mediernas etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Aftonbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos