Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet granskar live

Internet öppnar nya vägar för grävande journalistik. Maria Trägårdh är projektchef för Aftonbladets nya livegranskning och ser direktkontakten med läsarna som den största fördelen.  - Det är väldigt mycket roligare att jobba på det sättet.

För andra gången genomför Aftonbladet en livegranskning med Maria Trägårdh som projektchef. I våras stod det svenska skolväsendet i fokus. Den här gången får läsarna bestämma ämnet. Nästan 1 000 tips har kommit in sedan granskningssajten öppnade på torsdagen.

Vilka ämnesområden är vanligast?

– Stora ämnen är sjukvård, socialtjänst, elmarknaden. Sedan kommer det också konkreta tips som jag inte kan berätta om just nu.

Vilket område är du själv sugen på att granska?

– Jag har en massa ämnen som skulle vara kul att göra, men den här gången får läsarna bestämma.

Hur många personer ska jobba med granskningen?

– Det får ämnet avgöra. Valet av granskning får avgöra vad som krävs. Förra gången var vi totalt elva personer, men det är svårt att säga vad vi har för behov nu.

På vilket sätt har internet förändrat grävjournalistiken?

– Den främsta styrkan är att vi får direktkontakt med våra läsare som inte bara blir mottagare utan även deltagare. Vi får enormt mycket hjälp och sparar tid och vanligt legwork för oss. I stället för fyra reportrar är det väldigt många fler som är med. En herrans massa reportrar hjälper oss i granskningen och har synpunkter på om vi gör rätt eller fel.

– Det är väldigt mycket roligare att jobba på det sättet. Läsarna kräver det också, att få vara med och inte ha en monolog.

Fler avsnitt
Fler videos