Gå direkt till textinnehållet

500 miljoner extra i stöd till medierna

På fredagsmorgonen presenterade kulturminister Amanda Lind ett nytt stödpaket till medierna på en halv miljard kronor.

Tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna föreslår nu regeringen ett akutstöd på 500 miljoner som ska nå fler allmänna nyhetsmedier än de som tidigare har fått stöd.

– Det är avgörande för en mediemångfald att det finns privata aktörer vid sidan av statliga nyhetsförmedlare. Det är centralt att vi bevarar den här mångfalden, säger Amanda Lind (MP).

Journalisten har i en rad artiklar berättat om de kraftiga annonsras som medierna upplever runt om i Sverige i spåren av corona. 

Annons Annons

Även om coronakrisen kraftigt har ökat på takten i det raset, så har en nedgång pågått länge. Inte minst eftersom techjättarna tar en allt större andel av de digitala annonserna. 

Kulturministern är tydlig med att anslaget inte permanent, utan enbart tillförs mediestödet för 2020.

– Medierna situation har varit utmanande under lång tid, det är också därför vi har höjt mediestödet flera gånger. Förra gången kom vi med ett stöd på 200 miljoner kronor som är permanent men det här är en nyförordning som gäller under 2020, säger Amanda Lind.

En av reportrarna på presskonferensen frågade Amanda Lind om medieföretag som gör aktieutdelningar ska kunna ta del av stödet. 

– Jag vill återkomma till det, först behöver vi se så att detta synkar med EU-kommissionens princip om befintligt statsstöd, säger kulturministern. 

Innan pengarna kan betalas ut så väntar ett beslut av riksdagen. 

– Jag hoppas vi får det här på plats före sommaren, säger Amanda Lind.

Fler avsnitt
Fler videos