Gå direkt till textinnehållet

50-tal journalister firar Bamse

Den första maj åker ett 50-tal journalister på bjudresa till Kolmården. Via Micael Bindefeld bjuds journalister med barn på resa, hotell och frukost. Även barnvakt ingår. Enligt Institutet mot mutor skulle arrangemanget kunna bedömas som bestickning.

Den första maj åker ett 50-tal journalister på bjudresa till Kolmården. Via Micael Bindefeld bjuds journalister med barn på resa, hotell och frukost. p(ingress). Även barnvakt ingår. Enligt Institutet mot mutor skulle arrangemanget kunna bedömas som bestickning.

I helgen invigs Bamses Värld i Kolmården med bland annat presskonferens.

“Nu firar vi att Bamse och alla hans glada vänner har flyttat till Kolmården”, skriver Micael Bindefeld i en inbjudan.

Och många journalister är gärna med och firar.

Under festligheterna bjuds journalisterna och deras barn på övernattning vid Vildmarkshotellet (värde 595 kronor/vuxen, 260 kronor/barn över fyra år).

Även inträdet till djurparken är gratis (215 kronor/vuxen, 55 kronor/barn över fyra år). Även bussresa Stockholm — Kolmården tur och retur ingår (ordinarie pris med Swebus 300 kronor/vuxen, 220/barn över sex år).

Av inbjudan framgår att även journalistens maka/make gratis får vara med och fira Bamse. Värdet på arrangemanget för en journalistfamilj med två barn över sex år uppgår till 3 290 kronor.

Enligt personal på Micael Bindefelds företag har cirka 50 journalister nappat och de kommer att transporteras i en särskild buss.

En av dem som nåtts av erbjudandet är Helena Tilander-Olsson på Dala-Demokraten.

— Jag har barn i Bamseåldern och vet hur dyrt det skulle bli att betala själv. Först blev jag frestad och tänkte: “Wow, vilken chans”. Sen pratade jag med kollegor som sa att de inte skulle åka med på en sån här resa.

— Jag bestämde mig för att avstå, det är ju faktiskt en mutresa. Jag skulle känna mig befläckad om jag rest med.

Helena Tilander-Olsson tycker att arrangemanget är häpnadsväckande.

— Erbjudandet är väldigt förföriskt. Det är ansiktsmålning för barnen och de anordnar till och med barnvakt under presskonferensen.

Torbjörn Lindhe vid Institutet mot mutor avråder bestämt journalister från att åka.

— Bland annat det faktum att barn erbjuds att följa med tyder på att erbjudandet ligger utanför tjänsteutövningen.

Enligt Lindhe kan resan mycket väl betecknas som en otillbörlig förmån, det vill säga en muta.

Helgen lär i alla fall bli trevlig, det är väl sörjt för alla kritiska granskare från tredje statsmakten.

“…blir du hungrig äter du hur mycket du vill av Farmors pannkakor — världsberömda i hela Sverige”, lovar fest- och journalistfixaren Bindefeld.

Fler avsnitt
Fler videos