Gå direkt till textinnehållet

38 journalisttjänster försvinner från Egmont

Förhandlingen om den stora nedbemanningen på tidskriftsförlaget Egmont Publishing i Solna är klar. Bara chefredaktörerna blir kvar.

För tre veckor sedan berättade Journalisten att tidskriftsförlaget Egmont ville säga upp 36 journalister i Stockholm och i stället gå över till en helt frilansbaserad verksamhet. ”Ett drastiskt förslag”, sa Journalistförbundets ombudsman Åse Harding.

Nu är förhandlingarna om omorganisationen avslutade, skriver Journalistförbundet på sin sajt. 38 redaktionella tjänster försvinner från kontoret i Solna och enbart chefredaktörer kommer att vara fortsatt anställda.

Vidare ska de tjänster som finns kvar på Ica-Kurirens redaktion flyttas till Malmö.

Annons Annons

”Att förhandlingarna avslutades redan efter mindre än en månad, trots att det handlade om ett så pass dramatiskt förslag, berodde på att arbetsgivaren erbjöd alla övertaliga bra villkor under uppsägningstiden”, säger Åse Harding i en kommentar.

Med den nya organisationen blir Egmont tungt beroende av frilansmaterial. Journalistförbundets frilansklubb Frilans Riks signalerade därför tidigt att man ville träffa redaktionen i Solna. Det ska ske vid ett möte nästa vecka, berättar Gert Lundstedt (bilden) som är ordförande för Frilans Riks. Enligt Gert Lundstedt har flera av de uppsagda journalisterna visat intresse för att fortsätta skriva för Egmont på frilansbasis.

– Vi vill träffa journalisterna och redaktionen för att informera om vad det innebär att bli frilans, om de arvodesrekommendationer vi har och vad som är bra att veta som frilans. Är man ny frilans vill man väl ha en lön som motsvarar en anställds, då är det bra att plocka fram frilanskalkylatorn, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos