33 mediechefer uppmanar
Erdoğan släppa journalister

15 juli, 2017

FOTO: Tor Johnsson DEBATT 33 svenska mediechefer som representerar ett 40-tal tidningar kräver i ett öppet brev till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att Turkiet ska släppa sina 177 fängslade journalister. Journalistens chefredaktör Helena Giertta är en av initiativtagarna till uppropet.

På lördagen den 15 juli är det ett år sedan kuppförsöket i Turkiet. Sedan dess har de fria medierna i landet stängts ned och många journalister fängslats, åtalats och dömts.

På årsdagen kräver 33 svenska mediechefer i ett öppet brev till president Recep Tayyip Erdoğan att Turkiet ska släppa sina 177 fängslade journalister och övriga yttrandefrihetsfångar. Brevet publiceras i ett 40-tal medier den 15 juli.

I det öppna brevet nämns den 73-årige svensk-turkiske journalisten Sahin Alpay, som har dömts till tre livstidsdomar för att ha ”planerat och deltagit i militärkuppförsöket 15 juli.”

Mediecheferna kräver också att den turkiska regeringen lämnar tillbaka alla egendomar som har beslagtagits från medieinstitutioner.

Bland undertecknarna finns Metros chefredaktör Staffan Erfors, Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider, Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo, Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén, Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman och Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Initiativtagare till uppropet är författaren och journalisten Kurdo Baksi och Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

– Det är en skrämmande utveckling vi ser i Turkiet. Så sent som i veckan föreslår Erdoganstyrda parlamentet att förbjuda ordet Kurdistan. Det visar hur man ser på det fria ordet, säger Kurdo Baksi.

– Turkiet är världens största fängelse för journalister. Vi måste fortsätta engagera oss för att detta får ett slut, säger Helena Giertta.

DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies