Gå direkt till textinnehållet

210 fler arbetslösa journalister på sju månader

Under oktober fick 555 personer arbetslöshetsersättning från Journalisternas Arbetslöshetskassa, en ökning med 60 procent sedan coronakrisens inledning.

Ansökningarna om arbetslöshetsersättning hos Journalisternas Arbetslöshetskassa har ökat sedan coronakrisen inleddes i mars. I våras fick kassan en rekordtillströmning av nya medlemmar efter att regeringen tillkännagett förmånligare ersättningar för arbetslösa under krisen och i juli höjdes medlemsavgiften i Journalisternas Arbetslöshetskassa med 15 kronor, till 150 kronor i månaden, för att finansiera det höjda taket i a-kassan.

Under våren ökade arbetslösheten skarpt för att sedan sjunka något direkt efter sommaren. Under hösten har det skett en viss ökning.

I mars 2020 fick 345 medlemmar ersättning från Journalisternas Arbetslöshetskassa, i oktober 555. Det är en ökning om 60 procent, eller 210 personer, på sju månader.

Annons Annons

Månadsmedelantalet som fått arbetslöshetsersättning är 461 personer under 2020, jämfört med 335 personer under 2019.

– Antal medlemmar som får ersättning har ökat sedan april. När det gäller nyanmälda på Arbetsförmedlingen har det lugnat sig lite, säger Wolfgang Ramstedt, kassaföreståndare för Journalisternas Arbetslöshetskassa.

Fler avsnitt
Fler videos