Gå direkt till textinnehållet

21 publicister i brev till Kinas nya ambassadör

Möjligheterna står öppna till ett nytt förhållningssätt – påskynda Gui Minhais frihet! Det skriver 21 svenska publicister i ett öppet brev till Kinas nya ambassadör i Stockholm inför det kinesiska nyåret.

Den 1 februari infaller det kinesiska nyåret 2022. Samtidigt har en ny kinesisk ambassadör just tillträtt i Stockholm.

I ett öppet brev som publiceras i flera svenska tidningar idag hoppas 21 publicister och företrädare för yttrandefrihetsorganisationer – från Publicistklubben och RSF till Internationella Pen och Journalistförbundet – att Cui Aimin ska agera på annat sätt än den kontroversielle företrädaren Gui Congyou, känd för sina många verbala angrepp på svenska journalister och medier.

Framför allt hoppas debattörerna på en förflyttning i fallet Gui Minhai.

Annons Annons

”Herr ambassadör, du ska veta att när Kina fängslade Gui Minhai på så lösa grunder har det sårat och berört många människor i Sverige. Samtliga svenska partier, yttrandefrihetsorganisationer och ledande svenska dagstidningar kräver att Gui Minhai omedelbart ska friges. I Sverige och många andra länder uppskattas den flerfaldigt prisbelönte Gui Minhai”, skriver kulturredaktörerna för landets sex största dagstidningar, med flera.

Brevet publiceras också i Journalisten, och chefredaktör Helena Giertta är en av undertecknarna.

Fler avsnitt
Fler videos