Gå direkt till textinnehållet

Så ofta angriper kinesiska ambassaden svenska medier

SvD och SVT är de svenska medier som oftast kritiserats av Kinas ambassad i Stockholm, visar en ny rapport.

Journalisten och författaren Patrik Oksanen har för tankesmedjan Frivärld gjort en kartläggning av den kinesiska ambassaden i Stockholms verbala attacker på svenska debattörer och medier under 2018, 2019 och 2020.

Under rubriken ”Chinese embassy spokeperson's remarks” har ambassaden, efter att nuvarande ambassadör Gui Congyou tillträdde hösten 2017, publicerat en rad officiella yttranden. Ofta kritiseras namngivna medier eller journalister som rapporterat om Kina i hårda ordalag, vilket Journalisten flera gånger rapporterat om.

Ambassadens attacker har lett till att ambassadören Gui Congyou kallats upp till svenska UD en rad gånger, men de har fortsatt med ett snitt på 2,4 inlägg per månad, enligt Frivärlds kartläggning.

Annons Annons

”Utskällningsstrategin har varit omfattande och uthållig”, konstaterar Patrik Oksanen.

Totalt handlar det om 67 yttranden, enligt Oksanens genomgång som sträcker sig till mitten av augusti 2020. En majoritet av angreppen riktar sig mot svenska medier, medieorganisationer och enskilda journalister eller debattörer, men myndigheter och politiker finns också bland de kritiserade. Svenska Dagbladet och SVT är de medier vars rapportering förargat ambassaden oftast, med åtta omnämnanden var.

Den överlägset mest attackerade personen i materialet är den fängslade bokförläggaren Gui Minhai. De ämnen som tycks känsligast för ambassaden är mänskliga rättigheter, samt det som händer i Hongkong, Taiwan, Tibet och Xinjiangprovinsen.

Handlar den hårda tonen från ambassaden om en frispelande ambassadör? Inte enligt Patrik Oksanen. I stället är attackerna på svenska medier en del i en global kinesisk kampanj för att styra berättelsen om Kina i världen.

”Det kinesiska agerandet i Sverige är inte isolerat. Det som skulle kunna avfärdas som omdömeslöshet från en enskild ambassadör är i själva verket del av en utarbetad global strategi”, heter det i rapporten.

Oksanen konstaterar samtidigt att effekten av attackerna på kort sikt varit ”ytterst kontraproduktiv” för Kina, och att den svenska medvetenheten om de utmaningar mot demokrati och mänskliga rättigheter som Kina utgör ”vuxit kraftigt” sedan 2018.

Men Kina agerar i ett längre perspektiv, med målet att 2050 vara ledande världsmakt. Det gör att kortsiktiga bakslag accepteras, är en slutsats i rapporten.

*

DE KRITISERAS OFTAST AV KINAS AMBASSAD:

Gui Minhai – 19 omnämnanden
Svenska Dagbladet – 8 omnämnanden
Sveriges Television – 8 omnämnanden
Kurdo Baksi – 5 omnämnanden
Svenska Nyheter, SVT – 4 omnämnanden
Jojje Olsson – 2 omnämnanden

Läs också: Hösten 2018 intervjuade Journalisten Kinas ambassadör Gui Congyou om bland annat Gui Minhai och attackerna på svenska medier.

Fotnot: Tankesmedjan Frivärld finansieras av Stiftelsen fritt näringsliv.

Fler avsnitt
Fler videos