Gå direkt till textinnehållet

20 tjänster försvinner från VK och VF

20 redaktionella tjänster försvinner från tidningarna Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad. Tio på VK och tio på VF. Det blev resultatet efter att de centrala förhandlingarna avslutades.

För Västerbottens-Kuriren del innebär det att en femtedel av redaktionens tjänster försvinner och Västerbottens Folkblad minskar antalet anställda journalister från 38 till 28 personer, runt 25 procent.

– Nedskärningarna slår hårdare mot oss eftersom vi är färre. Det har framkommit synpunkter bland medlemmarna att det är orättvist, men arbetsgivarna anser att det är Västerbottens-Kuriren som drar in pengar, säger Rolf Jacobsson, journalistklubbens ordförande på VF.

Företagsledningen planerar samtal med samtliga anställda för att se vilka som kan tänka sig att sluta frivilligt. Tidningarna kommer att erbjuda avgångsvederlag.

Annons Annons

De pengar som frigörs genom att minska antalet anställda ska användas till en satsning på multimedia. Journalistklubbarna på de båda tidningarna är inte emot själva satsningen på multimedia, men är irriterad på att arbetsgivaren inte lyssnat på klubbarnas argument.

Som Journalisten tidigare berättat vill företagsledningen för Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad utöka samarbetet mellan de två tidningarna. Sporten, redigeringen och foto slås samman och det ska även bli utbyte av artiklar mellan allmänredaktionerna.

– Västerbottens-Kuriren har ett upphovsrättsavtal, men det gäller inte stadigvarande utbyte, och Västerbottens Folkblad har inget upphovsrättsavtal. Vi vet inte heller hur läsarna kommer att reagera. En stor fråga är dessutom hur Presstödsnämnden kommer att reagera, för den frågan är också obesvarad. Vi på journalistklubben ville gå försiktigt fram, att alla förändringar inte skulle göras på en gång. Arbetsgivaren riskerar både våra jobb och tidningen trovärdighet, säger Monica G Engström, journalistklubbens ordförande på VK.

Fotnot: Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad ägs av stiftelsen VK Media AB.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos