Gå direkt till textinnehållet

15 tjänster kan försvinna från TT

Ledningen för nyhetsbyrån TT räknar med att 20 miljoner kronor kommer att försvinna i intäkter nästa år. Man har gått ut med information till de anställda att redaktionen kan behöva bantas med upp till 15 tjänster.

Det är tidningen Resumé som publicerar uppgifterna att TT står inför nya stora nedskärningar. Journalisten har varit i kontakt med källor med insyn på redaktionen som bekräftar uppgifterna. I förra veckan gick ledningen ut med information till de anställda att de räknar med ett intäktsbortfall på 20 miljoner 2017. För att klara krisen kan 12-15 tjänster komma att försvinna från redaktionen som i dag har cirka 170 anställda.

– Det här skapar naturligtvis en oro på redaktionen, det var inte så länge sedan vi gjorde liknande besparingar och man undrar var det bottnar någonstans, säger en källa. 

Källan uppger att hen saknar en tydlig idé kring vad styrelsen vill med TT.

– Det enda de verkar begripa är hur man ska kapa kostnader. Jag efterlyser en slags idé om vad våra kunder vill ha TT till i framtiden? Ska vi bara vara en kassako där de hämtar ut x antal miljoner i utdelning varje år eller ska vi göra något annat? undrar källan.

Ledningen har ännu inte uppgett var de här tjänsterna ska tas ifrån. Men tidsplanen är knapp – redan i början av december ska ledningen lägga fram en budget och en plan för hur det här skulle kunna gå till, enligt uppgifter till Journalisten.

Jonas Eriksson är VD på TT. Han vill inte kommentera uppgifterna när vi når honom på telefonen.

– Vi tittar ständigt över våra kostnader och besparingar pågår hela tiden i den bransch vi befinner oss i. Vi drabbas självklart av strukturomvandlingen vilket leder till att betalningsviljan och betalningsförmågan gentemot oss minskar. Det är inget nytt, säger Jonas Eriksson.

Kan du kommentera siffrorna på 20 miljoner i förlorade intäkter och att ni räknar med att upp till 15 tjänster måste bort?
– Nej, det vill jag inte kommentera.

Fler avsnitt
Fler videos