Gå direkt till textinnehållet

10 år sedan Politkovskaja mördades

I dag är det tio år sedan den ryska journalisten Anna Politkovskaja mördades. IFJ, EFJ och det ryska journalistförbundet uppmanar den ryska regeringen att fortsätta söka efter vilka som beställde mordet.

Anna Politkovskaja sköts till döds i hissen till sitt bostadshus i Moskva den 7 oktober 2006. Hon arbetade för tidningen Novaja Gazeta och mordet har kopplats till hennes artiklar om ryska militärens övergrepp mot civilbefolkningen i Tjetjenien.

Fem män dömdes för mordet 2014, två av dem till livstids fängelse och de övriga till mellan 12 och 20 år. Men i samband med årsdagen för mordet uppmanar Internationella journalistfederationen, IFJ, den Europeiska journalistfederationen, EFJ, och det ryska journalistförbundet, RUJ, den ryska regeringen att fortsätta undersökningarna för att identifiera vilka personer som beställde mordet och ställa dem inför rätta.

RUJ anordnar en minnesceremoni för Anna Politkovskaja i dag på Moskvas pressklubb, där unga artister kommer att tolka hennes texter.

”När vi minns Anna minns vi samtidigt alla ryska journalister som dödats, försvunnit eller omkommit under oklara omständigheter. Vi har över 350 namn på vår minneslista sedan 1990”, säger Nadezda Azhgikhina, internationell sekreterare för RUJ och vice ordförande för EFJ, i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos