Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Skäms, svenska annonsörer

Mediekonomin ser dyster ut för framförallt kvällstidningarna.

Även internetannonseringen går alltmer medierna förbi. Det är en konstig värld när 3,5 miljoner trogna läsare, som för Expressen, inte räcker för att annonsörerna ska vända sig dit.

Svenska annonsörer borde faktiskt skämmas. De gynnar hellre amerikanska techjättar med tveksamt rykte än svenska medier som folk söker sig till för att få veta något om Sverige och världen.

Vi lever i tider då demokratiskt sinnade människor måste ta sitt ansvar hela vägen. Det gäller även kommersiella företag. Det är inte orimligt att kräva av annonsörer att de ska annonsera i svenska medier för att man är mån om det demokratiska samtal som pågår där, eller för att man vill att makten ska fortsätta granskas.

Annons Annons

Vi har faktiskt inte råd att vara giriga om vi vill behålla den liberala demokratin.

Det gäller även läsare som måste bereda sig på att betala för den självklara nyttan av journalistik. Bara mörkerkrafter tjänar på att medierna försvagas.

Att ta ställning och agera efter det är helt nödvändigt.

***

Som helhet verkar koncernerna dock fortfarande ha ekonomisk stabilitet, trots fortsatt annonsflykt. Och läsarna fortsätter att strömma till. Hur glad blir man inte av att läsa om Avesta Tidning, som med en nygammal modell ökar antalet prenumeranter med sex procent.

Modellen att lokaltidningar ska vara lokala känns ju inte som raketforskning, men valdes ändå bort under många år.

Särskilt i dessa tider där högerkrafter misstänkliggör medier och journalister, där en tidnings egen ledarskribent kan kalla journalister lata och vänsterstyrda (Carolin Dahlman i Kristianstadsbladet) och där företagare hotar med stämning om man skriver sanningen om deras bolag (Realtid).

Kanske har det röstats fram en ny president i USA när denna text läses. En som inte smädar journalister och medier. Annars blir det ännu en fyra år lång kamp för att förklara, och tyvärr försvara, den självständiga journalistiken.

***

I världen är det fortsatt skottpengar på journalister, ett uttryck som Martin Schibbye myntade för många år sedan. Och i Sverige hotas dagligen enskilda journalister. Vårt brott är att vi söker sanningen där andra vill dölja den.

Men vi är också ett ständigt hot mot den auktoritära ideologin. Så länge medborgarna är informerade och insatta så är de mindre benägna att falla för propaganda från antidemokratiska röster. När medierna är starka, är demokratin stark och tilliten till samhället gott.

Personer med en auktoritär ideologi blir därmed nödsakade att hoppa på medierna. Lika självklart måste alla andra positiva krafter gå i svaromål.

 

STICK

Tjugo kalas utan isaak
Dawit Isaak har haft ännu en födelsedag i fängelset. Sin tjugonde. Varje gång dessa tal räknas upp blir sinnet förmörkat. Han borde ju vara hemma nu, frisläppt från fängelset. Vad är det som gör att Eritrea inte släpper honom? Den anmälan för brott mot mänsligheten som nu görs mot landet kan kanske vara ett sätt att tvinga dem att göra rätt – nämligen att släppa Dawit Isaak fri.

Fler avsnitt
Fler videos