Gå direkt till textinnehållet

”Utrikesministern borde besöka Joakim Medin i fängelset”

KRÖNIKA Denna vecka åker Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard till Turkiet för att träffa de andra utrikesministrarna inom Nato. Varför inte besöka Joakim Medin medan du ändå är i Turkiet, utrikesministern?

Trots att demokrati och yttrande- och pressfrihet i princip avskaffats i Turkiet samlas militäralliansen Natos samtliga utrikesministrar i den turkiska semesterorten Antalya på onsdag, 14 maj. Till mångas stora besvikelse och ledsnad skänker Nato-mötet på turkiskt territorium legitimitet åt den alltmer auktoritäre presidenten Recep Tayyip Erdogan som kämpar med stort folkligt missnöje, tom statskassa och dalande opinionssiffror.

En av utrikesministrarna som ger glans och legitimitet åt Erdogan är Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard. Medan vår landsman Joakim Medin är frihetsberövad i en liten fängelsecell utanför Istanbul, ska utrikesministern sitta vid samma bord som turkiska makthavare. En röst inom mig säger att vår utrikesminister inte borde åka till Turkiet medan landet behandlar en av Sveriges bästa utrikesreportrar på ett brutalt sätt för fabricerade brott. En annan röst inom mig säger att vår utrikesminister kan åka till Turkiet så länge hon besöker Joakim Medin i fängelset före eller efter Nato-mötet. Det bästa vore att vår utrikesminister lyssnar på Joakim Medin innan hon träffar sin turkiska kollega, Hakan Fidan, som har Erdogans öra.

Som bekant riskerar Joakim Medin nio års fängelse för att ha skrivit böcker om kurder och kurdfrågan, publicerat artiklar i tidningen Dagens ETC och postat inlägg på sociala medier som de turkiska makthavarna ogillar. Joakim Medin sitter i fängelset bara för att han har ägnat sig åt journalistik och skrivit böcker. Han sitter i fängelset för att Turkiet vill exportera sin pressfientliga politik till våra breddgrader. Han sitter i fängelse eftersom Ankara tolkar allt som inte hyllar Erdogan och hans odemokratiska regim som terrorpropaganda.

Sedan Joakim Medin frihetsberövades på Istanbuls internationella flygplats har det civila samhällets engagemang för hans frihet varit enormt. Joakim Medins svåra situation skildras så gott som varje dag i de etablerade medierna. Tidningen Journalisten och flera andra tidningar publicerar dagligen en bild på Joakim Medin med antalet dagar han suttit i fängelse. Röster har höjts för att svenskar ska avboka sina resor till Turkiet som en solidaritetshandling. På valborgsmässoafton befann sig Svenska Journalistförbundet, Utgivarna, Sveriges Tidskrifter och två svenska politiker i rättegångssalen i Ankara när Medin dömdes villkorligt till elva månaders fängelset för förolämpning av Erdogan. I förra veckan röstade EU-parlamentet för att kräva Joakim Medins frigivning. Hans öde har uppmärksammats av kända publicister under flera yttrande- och pressfrihetsmanifestationer.

Men jag har hittills inte sett samma glödheta engagemang hos vår utrikesminister, som måste stå upp för vår pressfrihet, för vår journalistik. Ändå är det Malmer Stenergard som har de bästa verktygen för att rädda en oskyldig svensk journalist ur en hemsk cell.

Mot bakgrund av allt detta är det inte mycket begärt att vår utrikesminister besöker Medin i fängelset under sin två dagar långa Turkietresa som inleds på onsdag. Varför inte lämna över några böcker och svensk mat till Joakim medan du ändå är i Turkiet, utrikesministern?

Frihet åt Joakim Medin – nu!

Kommentarer

Ett svar till ””Utrikesministern borde besöka Joakim Medin i fängelset””

  1. Bra Kurdo!

    Att en av de utrikesministrarna som ger glans och legitimitet åt Turkiets Erdogan är Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard är tyvärr inte förvånande. Inte efter de relationer som skapades med Erdogan i samband med Sveriges Natoansökan.

    Samtidigt är Joakim Medin frihetsberövad åtalad för att ha gjort sitt arbete. I Sverige. Inte i Turkiet. Hur allvarligt bedömer den svenska regeringen det agerandet – dessutom av en allierad och ”vänligt sinnad regering”?

    Ser vi till beprövad erfarenhet så är den svenska diplomatins förmågor på området ” hjälp svenska medborgare först” inte heller de särskilt glansfulla. Självklart ska Malmer Stenergard ge glans åt en landsman och inte en despot. Hennes prioriteringar ger en mångbottnad vink om hur regeringen ser på händelser som denna.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.