Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Ola Sigvardsson
journalist (fd Medieombudsman)

Är häxan Rosie ett fall för granskning?

Se & Hör (3/2013) har en stor nyhet att berätta. Över större delen av förstasidan och löpsedeln meddelas följande: Glädjebesked på Haga. Estelle får ett syskon. Victoria blir mamma i augusti.

Rubrikerna ackompanjeras av två bilder. Den ena på prinsessan Victoria med Estelle i famnen och den andra en bild där hon pussar prins Daniel på kinden.

Hur kan Se & Hör veta? Har de verkligen så bra källor ända in i kärnan av kungafamiljen? Prinsessan kan ju bara ha varit gravid i någon månad!
Inne i tidningen är det annorlunda. Nyheten är en spådom av häxan Rosie, enligt tidningen den sierska som har störst koll i Sverige. Jag bläddrar tillbaka till förstasidan och nu ser jag en detalj som undslapp mig första gången. Längst ned i högra hörnan, över Estelles fötter finns en liten bild av en kvinna i toppig hatt och rubriken Häxan Rosie spår kungaåret.

Det är inte första gången häxan Rosie slår till. Redan i nummer 2 2013 är hon på plats. Förstasidan domineras av en bild på Måns Zelmerlöw med rubriken Sambo med äldre kvinna. Måns blir pappa.
Inne i tidningen, under vinjetten Senaste nytt, presenteras häxan Rosie. Hon bor i ett torn i stadsdelen Blåkulla i Solna och har bland annat varit gift med operasångerskan Kjerstin Dellerts son.
På sidorna som följer kan man läsa hennes spådomar för kändisarna, bland annat Måns Zelmerlöw. Tillbaka på förstasidan inser jag att det är fler nyheter som är spådomar. Till exempel rubriken Pernilla kär i viril playboy intill en bild av Pernilla Wahlgren och rubriken Persbrandt lämnar Sanna för miljonärska i en bild av Mikael Persbrandt och Sanna Lundell. För intill finns bild på häxan i toppig hatt.

Annons Annons

Tidningens grepp är både märkligt och nyskapande. Ny­skapande för att man helt enkelt uppfunnit ett verktyg som kan skapa vilka nyheter som helst om vem som helst. Vad ska häxan Rosie inte spå inför påskveckan eller midsommar? Och när häxan levererat sina syner till tidningen kan de presenteras på förstasidan, som om de hade någon sorts förankring i verkligheten.
Märkligt, eftersom tidningen så naket visar upp hur redaktionens arbete går till. Nog är vi många som misstänkt att tidningens rubriker inte bara varit hårdvinklingar utan ibland lite hittepå. Här får vi klart besked.
Nyheterna om Victorias graviditet och att Måns Zelmerlöw ska ha barn med en äldre kvinna presenteras på samma sätt på förstasidan som vilken annan kändisnyhet som helst. Men inne i tidningen får vi veta att det är trådar av fantasi som vävts till spektakulära påståenden om personer som råkat bli kända på ena eller andra sättet.

Att låta oss som läsare komma bakom fasaden på en tidning som Se & Hör och följa hur det redaktionella arbetet faktiskt går till, visar på journalistiskt mod av redaktören. Att hon är med sin tid; öppen och transparent.
Om häxan Rosie får rätt återstår att se. Själv undrar jag vad personerna som utsatts för fantasierna tycker.

Fler avsnitt
Fler videos