Anna Gullberg

FOTO: Anna-Karin Nilsson 22 juni, 2022 | blir skrivande fördjupningsredaktör på Expressen Kultur efter valet. 

Anna Gullberg är idag samhällsreporter på Expressen. Efter riksdagsvalet går hon i ställlet in och förstärker Expressens kulturredaktion som skrivande fördjupningsredaktör.

Hon har tidigare varit chefredaktör på Gefle Dagblad och är vice ordförande i Publicistklubben.

Rebecka Montelius

20 juni, 2022 | Johanna Karlsson och Staffan Florén Sandberg har rekryterats till Uppdrag granskning i Göteborg.

Rebecka Montelius kommer närmast från rollen som P4 Jönköpings nyhetschef och grävande reporter. Staffan Florén Sandberg har länge arbetat på frilansbasis för Uppdrag granskning, och Johanna Karlsson kommer närmast från Expressen där hon framför allt gjort sig känd för sina samhällsreportage.

Catrin Jacobs

20 juni, 2022 | har gått bort vid 78 års ålder.

Hon började sin karriär på 60-talet som tv-hallåa och arbetade därefter med flera olika tv-program som journalist, bland annat på Rapport och som socialreporter. Hon var också känd som programledare i SVT-programmet ”Sköna söndag” som sändes på 80- och 90-talen.

Ewonne Winblad

20 juni, 2022 | har avlidit i en ålder av 85 år.

Hon inledde sin journalistkarriär på 1962 på Sveriges Radio och jobbade därefter i flera år på Aftonbladet. På Sveriges Television var hon chef på Rapport och jobbade också som nyhetsuppläsare och reporter. Hon har även varit chef på Sveriges Radio P1.

Kristoffer Pettersson

14 juni, 2022 | blir ny reporter och webbredaktör på Svensk Jakt.

Han kommer närmast från en tjänst som allmän- och näringslivsreporter inom Bonnier News Local/Hudiksvalls tidning, och har bevakat näringslivs-, skogs- och jordbruksfrågor samt vilt och natur.

Jan Delden

9 juni, 2022 | har avlidit i en ålder av 88 år.

Han var fotograf på Expressen i nära 40 år, från 1956 till 1993. Många av hans bilder är prisbelönta och flera klassiska. Han har fotograferat ett stort antal välkända profiler, allt från kungligheter till fotbollsspelaren Pelé, operasångerskan Brigit Nilsson och Olof Palme.

Kåre Nyblom

1 juni, 2022 | har avlidit 93 år gammal.

En av de legendariska utrikeskorrespondenterna, Kåre Nyblom, har lämnat oss. Kåre var under större delen av sitt yrkesliv verksam inom Sveriges Radio och TV. Han blev 93 år. Närmast sörjande är hans barn Sofia, Marcus samt  f.d. hustru Elisabeth Husmark.    

Efter några år på Västernorrlands Allehanda,Expressen, Dagens Nyheter och Vi, anställdes han 1962 på Sveriges Radio som utrikesreporter och programledare för Dagens Eko. Det var en tid då nyhetsjournalistiken inom Sveriges Radio förändrades kraftigt och Kåre bidrog till det med sin entusiasm och kreativitet.

Kåres stora intresse var relationerna mellan stormakterna USA och Sovjet, och som den gode journalist han var ville han till källorna och lärde sig därför ryska.

1962 flyttade Kåre med hustru, kulturjournalisten Elisabeth Husmark, till Moskva för att där öppna Sveriges Radios första kontor i Sovjetunionen, Det var hårda tider i Sovjet, mitt under Kalla kriget då västerländska journalister möttes med misstänksamhet, oändlig byråkrati, övervakning och avlyssning av telefon och privatbostad, enkla boendeförhållanden men – en atmosfär som Kåre trivdes i. Han var Sveriges Radios förste korrespondent i Moskva åren 1963 - 1969. En pionjärgärning.

Från Moskva kom han till Wien för att bevaka Östeuropa fram till 1973. Därpå följde några år i Stockholm som programledare - ”nyhetsankare” - i Aktuellt. Där bidrog han till att förändra och förnya programledarens roll i nyhetsprogrammen i TV. Han reagerade emot den dåtida strikta, neutrala tonen i nyhetsuppläsningen och använde inte bara sin röst, utan också mimik, gester, betoning och hela sitt kroppsspråk för att ”berätta” för tittaren vad som hänt. I dag är den tekniken vanlig men då skapade det debatt. Med sina idéer om programmets form blev diskussionerna runt redaktionsbordet på Aktuellt ofta hetsiga och Kåre var stridbar.

1979 flyttade han med familjen till Rom som TV:s korrespondent. Under en tjänstledighet från TV åren 1985 och 1986 var han vid Harvarduniversitet i USA för att projektleda en större internationell konferens om Öst-väst-relationer. Den utmynnade i en omfattande rapport om dåtidens säkerhetspolitik. Därefter lämnade han Sveriges Television.

De sista åren kom världen honom till mötes genom den multietniska personalen på det äldreboende där han bodde där flera var från rysktalande områden. För dom citerade han högt poesi av ryska poeter. Trots att han var så pass svag den sista tiden, läste han morgontidningen minutiöst noga, orkade inte kommentera, men noterade, att Sverige sökt medlemskap i NATO, med en gillande nick.

En journalist med gedigna kunskaper, stridbar och med starka åsikter, har lämnat oss.

Håkan Nilsson, f.d. kollega

Lasse Wierup

FOTO: Daniel Roos 25 maj, 2022 | Dagens Industri, tilldelas IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken

Han belönas ”för att han med stor integritet och egna kvalificerade granskningar skapat en viktig kunskap om den våldsvåg som växt fram i Sverige” sägs det i motiveringen.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins pris för vetenskaplighet inom journalistiken - Hans Bergström-priset - delas ut för åttonde gången. Prissumman är på 100 000 kronor.

 

Alexandra Sannemalm

23 maj, 2022 | har tilldelats utmärkelsen Ljudvågen 2022.

Hon får priset för sin dokumentär Om han hittar mig är jag död (Sveriges Radio 2021). I motiveringen står bland annat ”Den här dokumentären visar att det lågmälda berättandet kan bli det starkaste i bruset, något vi vill lyfta fram i dagens ljudlandskap.”

Ljudvågen delas ut av Stockholms Radiobiograf och instiftades 2021 av Anna Frey och Åsa Secher. Vinnaren får en prissumma på 5000 kronor samt tillägnas en hel kväll i Stockholms Radiobiografs regi.

Kalle Berg

17 maj, 2022 | har rekryterats till Göteborgs-Postens ljudsatsning.

Han kommer närmast från Morgonpasset i P3 och P3 Nyheter.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies