Naila Saleem

4 maj, 2021 | har fått en ny tjänst som utrikesreporter på Ekot, Sveriges Radio.

Hon har tidigare arbetet på SRs kulturredaktion; bland annat som kulturkorrespondent och på Ekots live-redaktion. Naila Saleem har genom åren rapporterat särskilt mycket om Indien och Sydasien och bland annat vikarierat som SRs Asienkorrespondent.

Göran Berglund

4 maj, 2021 | har utnämnts till Årets Lantbruksjournalist 2021.

Göran Berglund, som är journalist på Land Lantbruk, har det senaste året återupplivat tidningens poddsatsning där han intervjuat allt från lantbrukare till politiker. Han har också gjort uppmärksammade artikelserier om myndighetsmissbruk och vargfrågan. Årets Lantbruksjournalist får förutom blommor och diplom även en prissumma på 3000 kronor.

Jojje Olsson

3 maj, 2021 | tilldelas Ljungskile folkhögskolas pris för civilkurage - Antigonepriset 2021.

Jojje Olsson har i ett drygt decennium arbetat med Kina som bevakningsområde. ”Genom att oförtröttligt fortsätta att berätta om vad som händer i Kina visar Jojje Olsson ett stort civilkurage och inspirerar oss andra att aldrig vika undan från det vi anser är rätt och riktigt” står det i motiveringen.
Priset är ett konstverk skapat av studerande på folkhögskolan, samt 2 463 kronor. Prissumman motsvarar det antal år som förflutit sedan Sofokles antika drama Antigone hade premiär.

 

Ingrid Helander och Therese Bergstedt

27 april, 2021 | blir nya vetenskapsjournalister på SvD.

Ingrid Helander, i dag chefredaktör på tidningen Läkemedelsvärlden, kommer till SvD i rollen som vetenskapsredaktör och Therese Bergstedt, i dag vetenskapsjournalist på SVT, blir vetenskapsreporter.

Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh

26 april, 2021 | blir SVTs utsända i Mellanöstern.

Samir Abu Eid blev känd för SVTs publik när han var korrespondent Mellanöstern under den arabiska våren. Efter åtta år i Mellanöstern flyttade han hem till Sverige, men har fortsatt att resa och bevaka regionen. Han blev SVTs Mellanösternkorrespondent första gången 2010.
Salim Alsabbagh har i många år jobbat som reporter och fotograf för olika tv-bolag i Mellanöstern, men är sedan flera år tillbaka anställd på SVT. 

Ulrika Knutson och Per Wirtén

26 april, 2021 | har tilldelats Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2021.

Ulrika Knutsson får stipendiet för Den besvärliga Elin Wägner (Historiska Media, 2020) och Per Wirtén för Europa, ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek. (Albert Bonniers Förlag, 2020). Författarna får var sitt stipendium à 50 000 kronor.
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

Sören Viktorsson

26 april, 2021 | frilansjournalist i Helsingfors, har fått 2 400 euro i stipendium från finländska Jokes, stiftelsen för främjande av journalistisk kultur.

Stipendiet är avsett för fortbildning i grekisk konversation samt tidningsläsning vid OMILO, Institutet för grekiska språket och kulturen i Athen.

Eric Rosén

FOTO: Aftonbladet 21 april, 2021 | blir ny biträdande kulturchef på Aftonbladet.

Eric Rosén kommer närmast från en övergripande roll som biträdande redaktör på Aftonbladet men har sedan årsskiftet arbetat i ett projekt med kulturredaktionen. Han går från 1 juni in permanent i rollen som biträdande kulturchef. Han har tidigare bland annat varit medgrundare av och chefredaktör för Politism. Han jobbar också med pressetiska frågor för Aftonbladet, och ansvarar för dialogen med Medieombudsmannen. En uppgift som han behåller även fortsättningsvis.

Anna Janson

16 april, 2021 | Sjöfartstidningen, är en av de 23 journalister som tilldelats Journalistförbundets nyinstiftade kreativitetsstipendium för vistelse på Öland. 

Övriga stipendiater:
Pernilla Nagy, Förbundet Sveriges Dövblinda
Ewa Stenberg, Dagens Nyheter
Towe Johnsson, Jordbruksaktuellt
Jan Arell, frilans
Johan Bjurer, Tidningen Skärgården
Nina Svanberg, Expressen
Kerstin Nilsson, Aftonbladet
Minna Ulin, frilans
Aleksandra Pogorzelska, Dagens ETC
Åsa Ottosson, frilans
Therese Hultin, Svenska Dagbladet
Thomas Persson, frilans
Jenny Lagerstedt, SVT
Stefan Nilsson, Smålandsposten
Susann Engqvist, frilans
Jörgen Persson, frilans
Sara Heyman, Dagens Medicin
Ari Luostarinen, Svenska Dagbladet
Maria Boström, NordSverige
Karin Hertz, Västerviks-Tidningen
Stefan Olsson, frilans
Mikael Ölander, Kvällsposten
Stipendiet består av fritt boende, en eller två veckor, i självhushåll på gården Parboäng på södra Öland. Stipendiaterna får även 5 000 kronor i omkostnadsstipendium.

Björn Mogreen

16 april, 2021 | har avlidit i en ålder av 69 år.

Han avled i sviterna av cancer och covid-19. Björn Mogreen var kriminalreporter och arbetade på Sydöstran sedan början av 1970-talet fram till 67 års ålder.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies