Var fanns analysen om Springsteen?

11 juni, 2009

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

En av världens främsta rockartister var i Sverige nyligen och framträdde tre kvällar på Stockholms stadion - 59-årige Bruce Springsteen. Traditionsenligt, och som jag hade förväntat mig, skrev kvällstidningarna en rad artiklar om konserterna under några dagar.

Expressen och Aftonbladet gjorde inte oväntat förhandsartiklar med rubriker som "The Boss har checkat in" och artiklar efter konserterna med rubriker som "Här lämnar Springsteen Sverige". Under konsertkvällarna kunde man som läsare följa konserterna minut för minut via nätupplagan och få information om vilka låtar som spelades och vad recensenten tyckte. Båda tidningarna recenserade konserterna och gav olika betyg åt Springsteens låtar.

Jag har följt Springsteen under många år, har många av hans skivor, har sett honom tillsammans med E street band flera gånger och såg en av konserterna i Stockholm, så jag har naturligtvis följt rapporteringen. Det är en sak som slår mig. Ingen av kvällstidningarna gör ens ett försök att förklara Springsteens storhet som artist eller någon annan djupare analys om honom som artist och hans rötter. Generellt saknar jag en kritisk hållning i rapporteringen. Han beskrivs som någon slags rockgud som kommer till Sverige och predikar på Stadion. Han är visserligen en erkänd berättare och känd för sin förmåga att fånga en publik, men var finns den kritiska hållningen i journalistiken? Kvällstidningarna är väl inte köpta av hans management eller är de enskilda journalisterna så stora beundrare så att de blir förblindade och tappar den kritiska distansen?

Även om enskilda låtar sågas och får anmärkningar så finns det ingen artikel som berättar om hans bakgrund, analyserar något om det han sjunger om eller sätter in artisten Springsteen i något större sammanhang, som Springsteen som den energifyllda scenartisten med rötterna i 50-talets rockmusik och 60-talets soul. Om hans musik som andas allt från party till hopplöshet och mörker, om hans utveckling som artist, hans texter om det amerikanska samhällets mörkare sidor, om USAs förlorare, om människor som vill lämna sin lilla hemstad för något nytt etc.

Det hade varit intressant om kvällstidningarna hade haft en ambition att förklara varför han fortfarande lockar så många till de stora arenorna och får så många känslor att svalla än att läsa om att han är på ett gym och lyfter skrot.

                                                                           Fredrik Blomberg

                                                                           journalist, Eskilstuna

 

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Björn Norestig mån, 2011-12-19 22:19

Tack för ett bra debattinlägg – jag känner likadant.

Det här verkar vara problemet med journalistik över huvud taget idag. DN & SvD är möjligen bättre på det här än Aftonbladet och Expressen, men inte öppnar de många reflekterande fönster för att erbjuda läsaren fördjupning och ökad förståelse. Inte för att det är något fel med flyktiga och snabblästa nyheter – jag älskar dem – men ibland vill man ha fördjupning också, precis som du skriver.

Jag tycker att det är väldigt roligt att SvD valt att börja publicera artiklar ur utmärkta magasinet Filter, för att ge läsarna mer än bara nyheter.

Och DN har ju börjat länka ganska friskt ur texterna på sin hemsida, också ett grepp som välkomnas för att ge fördjupning. På ett sätt verkar det först vara nu de förstått att det är skillnad på att göra papperstidning och webbplats.

Inlagt av Bill Erlandsson mån, 2011-12-19 22:19

Fredrik!

Det finns förstås inte många som kan göra de reflektioner du efterlyser. Gör det själv istället. du verkar ju ha kunskaper som skulle räcka till en hel reportagebok. Du kan fylla ut den med bilder. Så ska jag köpa den direkt när den kommer!

Inlagt av Fredrik Blomberg mån, 2011-12-19 22:19

Tack för reaktionerna. Bill, är du ironisk eller? Vad menar du med att jag ska göra reflektionerna själv? Menar du att en djupare analys inte passar i en kvällstidning?

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies